San Giacomo di Rialto Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De San Giacomo di Rialto Kerk staat dichtbij de gelijknamige brug en de beroemde vismarkt in het sestiere San Polo in Venetië. De grootste trekpleisters zijn de zonnewijzer en het Gotische toegangsportaal.

San Giacomo di Rialto Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Campo San Giacomo di Rialto – 30125. Openingstijden: Van 10.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Giacomo di Rialto Kerk Venetie

San Giacomo di Rialto Kerk

De oudste verwijzingen naar de San Giacomo di Rialto Kerk stammen uit 1152. Volgens de overlevering is ze echter in 421, het jaar waarin de stad zelf ook gesticht is, gebouwd.

Het typisch middeleeuwse kerkje wordt vanwege de kleine afmetingen meestal San Giacometto genoemd.

Het oorspronkelijke Latijnse vloerplan is na verbouwingen in 1531 en 1601 tot een Grieks vloerplan omgevormd. De drie schepen zijn alle even breed en de apsis heeft drie kapellen.

Het interieur wordt gekenmerkt door twee kleine nissen met elk een altaar aan de zijkanten. Zes zuilen scheiden de schepen van elkaar.

Dat de kerk nauw verbonden is met de markt is te zien aan een inscriptie op de apsis die de handelaars aanmaant hun waren op eerlijke wijze te voeren.

Een aantal altaars in de kerk is gemaakt met door de verschillende gildes gedoneerd geld. Het hoofdaltaar is betaald door de Arte dei Casaroli (“Kruideniersgilde”). Het Sant’Antonio Abate Altaar (links) kwam voor rekening van de Goud- en Zilverbewerkers, terwijl het rechteraltaar door de Garbellatori (“graanbewerkers”) en de Lagatori (“Verpakkers”) gefinancierd is.

De façade wordt vooral gekenmerkt door de grote 18e eeuwse 24-uren klok. Het reliëf verbeeldt de “Madonna met Cupido”. Vij Gotische zuilen ondersteunen de portico. De belgevel is in 1792 gebouwd om de in 1514 bij een brand beschadigde klokkentoren te vervangen.

De koepel bevindt zich boven de plek waar de het midden- en het dwarsschip elkaar kruisen.

Campo San Giacomo di Rialto – 30125 Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *