San Giacomo Kerk Chioggia

De San Giacomo Basiliek staat langs het Canal Vena van Chioggia. Dankzij een icoon dat de Madonna della Navicella genoemd wordt, is het één van de belangrijkste kerken van de stad.

San Giacomo Basiliek Chioggia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso del Popolo, 1202 – 30015 Chioggia. Telefoon: +39 041 400584. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De San Giacomo Kerk is op een oude Romaanse kerk gebouwd. Deze oorspronkelijke kerk had drie schepen, terwijl de huidige er maar één heeft. De huidige versie is in 1790 ingewijd, 50 jaar nadat men met de reconstructie begonnen was. Het ontwerp is van de hand van Domenico Pelli.

Dankzij de aanwezigheid van de Madonna della Navicella bij het rijkelijk versierde hoofdaltaar is de kerk sinds 1806 tot basiliek gepromoveerd. Aan deze beeltenis is een legende verbonden. Op een mooie dag in 1508 verscheen de maagd Maria bij de kust van Sottomarino (de bekendste voorstad van Chioggia) aan de groenteboer Baldassarre Zalon, om hierna in een onbemande boot weg te varen. De Madonna-beeltenis wordt omringd door verschillende ex-voto’s.

Het bekendste kunstwerk in de San Giacomo Kerk is het hoofdaltaar. De twee heiligen op het onderste deel zijn in het begin van van de 16e eeuw door Giambellino gemaakt, terwijl het bovenste deel van de hand van Antonio Marinetti is. Het centrale deel van het altaar bestaat uit een fresco, die oorspronkelijk het Palazzo Granaio sierde.

Marinetti, wiens bijnaam il Chiozzotto was, was in de 18e eeuw werkzaam. Hij was ook verantwoordelijk voor de “Door een Engel Begeleide Jongeman” en, samen met Mauri, voor de enorme plafondschildering “De Glorie van de Apostel Jakobus.

San Giacomo Kerk, Chioggia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email