San Gimignano (Provincie Siena)

San Gimignano ligt net ten noorden de provinciehoofdstad Siena in Toscane. Het stadje is wereldberoemd vanwege de vele torens en torenhuizen in het historische centrum, dat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Alles over San Gimignano (provincie Siena)

San Gimignano
Twee van de stadstorens van San Gimignano

San Gimignano ligt op een heuvel aan de oude pelgrimsweg Via Francigena. Vanaf de heuvel kijkt men uit over de Val d’Elsa, wat de stad gedurende de middeleeuwen tot een strategisch belangrijke plek maakte.

Nadat San Gimignano in 1199 de onafhankelijkheid verkregen had, lieten de welstaande en adellijke families in de volgende eeuwen torenhuizen bouwen. Dit had als bedoeling hun rijkdom en macht te tonen. Men denkt dat er op een bepaald ogenblik 72 van deze torens in de stad stonden.

De stad ontwikkelde zich rond twee centrale pleinen, het Piazza della Cisterna en het Piazza Duomo.

In 1353 begon een periode van verval. Een hongersnood en een pestepidemie veroorzaakte een grote afname van het inwoneraantal. San Gimignano raakte zijn onafhankelijkheid kwijt en kwam net als de rest van de streek onder Florentijns gezag te staan. Dit betekende wel dat zich in de komende periodes geen grote veranderingen voordeden.

Het driehoekige Piazza della Cisterna wordt door een centrale put gekenmerkt. Het is echter aan het in de 13e eeuw aangelegde Piazza Duomo dat de meeste belangrijke gebouwen van de stad, waaronder de Kathedraal, te vinden zijn.

Van de 72 torenhuizen staan er nu nog maar 14 overeind. Ook zijn er nog veel herenhuizen uit de 12e tot de 14e eeuw te zien.

Het Baptisterium wordt opgeluisterd door de fresco-cyclus “Santa Fina en de Aankondiging van de Heer” van de hand van Domenico Ghirlandaio.

De kamers van de Podestà in het Palazzo del Popolo zijn door Memmo di Filippuccio met fresco’s beschilderd. Deze schilderingen tonen het dagelijkse leven in een middeleeuwse stad.

Behalve het Palazzo del Podestà beschikt ook het Palazzo della Signoria over een stadstoren.

Het Palazzo Comunale is de zetel van de Pinacoteca voor Middeleeuwse Kunst.

In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Florence werden de torens later niet verlaagd en steken dus nog steeds boven de stad uit. De hoogste toren van de stad is de Torre Grossa.

Het Montestaffoli Kasteel ligt een stukje buiten de stad zelf.

San Gimignano is ook bekend vanwege saffraan, de Vernacchio witte wijn en de ham.

San Gimignano, provincie Siena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email