San Giovanni Baptisterium Cremona

Het San Giovanni Baptisterium van Cremona staat meteen naast de Santa Maria Assunta Kathedraal. Het is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd. Hoogtepunten zijn het doopvont en het indrukwekkende portaal met de twee leeuwenstandbeelden.

San Giovanni Baptisterium Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Comune – 26100- Cremona (tel. +39 0372 27386 of 0372 495029). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.30 tot 12.00 en van 15.30 tot 17.30 uur; zon- en feestdagen van 12.00 tot 12.30 en van 15,30 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: Een combi-ticket met de Torrazzo kost 6 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Baptisterium Cremona
Het portaal in een ets van Giuseppe Barberis

Het achthoekige bakstenen Battistero di San Giovanni van Cremona is 34 meter hoog. Met de bouw van het monument werd in 1167 een aanvang gemaakt.

Het bronzen standbeeld dichtbij het gewelf dat Sint-Gabriël verbeeldt is er in 1370 geplaatst.

De huidige aanblik van het Baptisterium stamt uit de Renaissance periode. In die tijd werd het gebouw vergroot en werd de vloer gerestaureerd. Sommige muren werden met marmeren platen bedekt en ook het gewelf werd aangepast.

Het gebouw had oorspronkelijk drie portalen, waarvan er echter twee in 1592 dichtgemetseld werden. Het overgebleven portaal bevindt zich aan de noordzijde en kijkt uit op het Piazza del Comune. Het wordt gekenmerkt door een protiro met twee zuilen die op leeuwenstandbeelden rusten.

De marmeren bedekking van de façade verwijst naar die van de Duomo zelf. Meteen onder het dak bevindt zich een galerij. Elke muur wordt geflankeerd door twee pilaren.

Aan de zijkant zijn er inscripties te zien met de in 1388 vastgelegde maten van het monument.

Het doopvont dat midden in het Baptisterium staat is gemaakt van rose, uit Verona afkomstig, marmer. De maker was Lorenzo Trotti. Ernaast staat een achthoekige watercontainer. Het vergulde houten standbeeld verbeeldt een “Herrezen Christus”.

Het altaar bij de ingang wordt versierd met een kruisbeeld uit de 14e eeuw. Bij het linkeraltaar staat een “Onze-Lieve-Vrouw van Smarten” en het altaar aan de rechterkant is gewijd aan Sint-Blasius.

Bertesi was verantwoordelijk voor de twee standbeelden van San Filippo Neri en Johannes de Doper.

Piazza del Comune – Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email