San Giovanni Baptisterium Volterra

Het San Giovanni Baptisterium van Volterra is in de 2e helft van de 13e eeuw opgetrokken. Het is achthoekig van vorm en is bekleed met elkaar afwisselende witte en groen strepen marmer. Het portaal is waarschijnlijk gemaakt door leerlingen van de beroemde beeldhouwer Nicola Pisano. Het doopvont is vervaardigd door Andrea Sansovino.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Battistero di San Giovanni – Piazza San Giovanni, 1 – 56048 Volterra.

San Giovanni Baptisterium Volterra

San Giovanni Baptisterium Volterra
Baptisterium

Het San Giovanni Baptisterium staat direct tegenover de kathedraal van de stad. Men dacht oorspronkelijk dat het bovenop een eerder bestaande heidense tempel is gebouwd. Op grond van de bouwstijl, enig papierwerk en een inscriptie op de architraaf boven het hoofdportaal heeft men later geconcludeerd dat het baptisterium in de 13e eeuw opgetrokken is.

De façade wordt gekenmerkt door strepen wit en groen marmer.

De kroonlijst boven de deur wordt door zuiltjes gedragen. De kapitelen hebben gebeeldhouwde mensenhoofden in plaats van voluten. Verder worden ze versierd met planten- en dierenmotieven.

De dertien hoofden die in de architraaf gebeeldhouwd zijn verbeelden Christus en de apostelen.

Ingterieur

Het interieur is sober gehouden. In het centrum staat een relatief modern doopvont en ook het altaar is van vrij recentelijke oorsprong. Aan de zijkanten bevinden zich zes nissen.

Het ciborium is van de hand van Mino da Fiesole. Tot 1590 maakte dit deel uit van het hoofdaltaar van de kathedraal van de stad.

Het oude doopvont is in 1502 door Sansovino gemaakt.

De in een nis opgestelde beeldhouwwerken zijn in de 16e eeuw door de broers Jacopo en Franco di Sandro Balsimelli da Settignano vervaardigd. Sinds 1761 is hier ook een “Maria-Hemelvaart” van de hand van Pomarancio te zien.

Piazza San Giovanni, 1 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email