San Giovanni in Fonte Kerk Verona

De San Giovanni in Fonte Kerk is een kleine kerk en staat naast de Kathedraal van Verona. Het heiligdom werd eeuwenlang gebruikt als Baptisteerium voor de Duomo en de grootste attractie is dan ook een 12e eeuws doopvont dat versierd is met reliëfs die het leven van Jezus als onderwerp hebben.

San Giovanni in Fonte Kerk Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: piazza Duomo, 21 – 37121 Verona. Telefoon: +39 045592813. Openingstijden: Van 10.00 tot 17.30 uur. Zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 uur.

Geschiedenis

Doopvont San Giovanni in Fonte Kerk Verona
Doopvont

Vanuit de kathedraal komt men via een uitgang onder het orgel bij een complex met half-vergane gebouwen uit de 9e tot de 12e eeuw. Vanaf hier komt men via een atrium in de San Giovanni in Fonte Kerk.

De kerk is oorspronkelijk in de Lombardische tijd gebouwd. In 1123 vond een complete verbouwing plaats.

Tot de Napoleontische tijd deed San Giovanni in Fonte dienst als parochiekerk.

Begin 21e eeuw werd de kerk opnieuw gerestaureerd.

Beschrijving

Op de tufstenen façade bevindt zich een hangende protiro, waarin een 12e eeuwse schildering vna de Madonna zichtbaar is. Op de zijkanten wordt de tufsteen onderbroken door strepen baksteen.

Het interieur bestaat uit drie schepen. De kapitelen op de zuilen en pilaren die de schepen van elkaar scheiden stammen grotendeels uit de 8e en 9e eeuw. Eén pilaar stamt zelfs uit de 6e eeuw.

Elk schip eindigt in een apsis. Het middenschip is iets langer. De apsissen geven uit op de binnenplaats van het Palazzo del Vescovado.

Bezienswaardigheden

Het beroemde doopvont staat midden in het centrale schip. Het is gemaakt van één blok rood marmer en is versierd met bas-reliëfs die de kinderjaren van Jezus als thema hebben. Het achthoekige kunstwerk heeft een diameter van bijna drie meter. Op twee na zijn deze formelle alle gemaakt door Brioloto.

De muurschilderingen stammen uit de 14e en 15e eeuw. Een van deze schilderingen is verplaatst naar het centrum van het rechterschip.

Er is ook een schilderij uit de 16e eeuw van de hand van Paolo Farinati. Dit verbeeldt de “Doop van Christus”. Andere schilderijen zijn gemaakt door Michelangelo Prunati (“Madonna met Kind”) en door een anonieme kunstenaar (“Madonna met San Domenico en Johannes de Doper”).

San Giovanni in Finte Kerk, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email