San Giovanni Valdarno (Provincie Arezzo)

San Giovanni Valdarno is een kleine stad aan de westkant van de provincie Arezzo. De gemeente, die ongeveer 16 duizend inwoners heeft, ligt in een vallei in een heuvelachtige streek langs de rivier de Arno.

Alles over San Giovanni Valdarno (Provincie Arezzo)

Bezienswaardigheden

San Giovanni Valdarno
San Giovanni Valdarno

De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich aan het centrale plein Piazza Massaccio. Een van deze trekpleisters is de 14e eeuwse San Lorenzo Kerk. De Santa Maria delle Grazie Kerk is in de 15e eeuw gebouwd, maar heeft in de 19e eeuw een nieuwe façade gekregen.

Van de vier torens die oorpronkelijk op de hoeken van de oude stadsmuur stonden, is er nog maar één over. De mooiste herenhuizen zijn het Palazzo Ricorboli en het Palazzo Pretorio. Het is sowieso prettig wandelen in de steegjes die naar het historische centrum voeren.

Geschiedenis

San Lorenzo Kerk - San Giovanni Valdarno
San Lorenzo Kerk

San Giovanni Valdarno is gesticht op de plek waar zich tot 1131 de nederzetting Castel di Piano Alberto bevond. Na de naamsverandering in San Giovanni in Altura kwam het stadje in de 13e eeuw deel uit te maken van de “nieuwe gronden” van de zich steeds verder uitbreidende Republiek Florence. De machthebbers hadden de stad vooral nodig vanwege de agricultuur.

De inrichting van het centrum doet Romeins aan, met twee elkaar in het midden kruisende hoofdstraten en zijstraten die daar loodrecht op uitkomen. Op iedere hoek van de stadsmuur werd een toren gebouwd.

In de 14e en 15e eeuw vormde de stad vaak de achtergrond van strijdtoneel en er vonden dan ook verschillende verwoestingen plaats.

Belangrijke bronnen van inkomsten zijn de keramiek en de glasindustrie.

Openbaar vervoer

De stad heeft een eigen treinstation, op de lijn van Florence naar Arezzo.

San Giovanni Valdarno, provincie Arezzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *