San Giovanni in Valle Kerk Verona

De San Giovanni in Valle Kerk in Verona is al in de vroege middeleeuwen opgetrokken. De façade stamt uit de 14e eeuw. Zowel in de kerk zelf als in de crypte waren er ooit muurschilderingen te zien, maar die zijn vrijwel geheel vergaan. Hoogtepunten zijn de twee sarcofagen in diezelfde crypte.

San Giovanni in Valle Kerk Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via S. Giovanni in Valle – 37129 Verona. Telefoon: +39 0458030119. Openingstijden: Zaterdag van 17.00 tot 19.00 uur. Zondag van 08.00 tot 12.00 uur.

Geschiedenis

De San Giovanni in Valle Kerk stamt uit de vroege middeleeuwen. Ze is in de 9e eeuw gebouwd en na een aardbeving in 1120 geheel opnieuw opgetrokken. De bouwstijl is Romaans.

Beschrijving

De façade is van tufsteen gemaakt en stamt uit de 14e eeuw. Het voorportaal rust op rode marmeren zuilen. De schildering is van de hand van Stefano da Zevio.

Rechts van de façade zijn de resterende vleugels van de kloostergang te zien. De laatste wordt gekenmerkt door half-ronde bogen en rood-marmeren zuiltjes.

De klokkentoren bestaat uit twee delen. Het onderste stamt uit de Romaanse tijd, terwijl het bovenste deel in de 16e eeuw toegevoegd is.

Apsissen en Pastorie

De apsissen zijn versierd met gebeeldhouwde planten en jachttaferelen. De zuidelijke apsis heeft een afwijkend ontwerp. Deze wordt gekenmerkt door strepen van afwisselend tufsteen en baksteen. De pilaren hebben Ionische kapitelen. Het hoogtepunt is een leeuw die zijn poten op akanthus bladeren legt.

De pastorie naast de kerk toont nog enige overblijfselen van het oorspronkelijke 12e eeuwse ontwerp.

Interieur

Het interieur bestaat uit drie schepen. Deze worden van elkaar gescheiden door elkaar afwisselende pilaren en rood-marmeren zuilen met Korinthische kapitelen.

Van de oorspronkelijke tussen de 12e en 15e eeuw geschilderde fresco’s is niet veel meer dan enkele fragmenten overgebleven.

Crypte

De crypte stamt uit de 5e eeuw en is op een oudere necropolis gebouwd. Ook de crypte heeft drie schepen. Het eerste deel stamt uit de tijd na Karel de Grote. Het achterste deel is ouder en hier staan twee Romeinse sarcofagen van Grieks marmer.

Bij de linkermuur bevindt zich een vroeg-Christelijke sarcofaag, die de Arca dei Santi Simone en Giuda genoemd wordt.  Deze stamt uit de tweede helft van de 4e eeuw. Het monument is versierd met gebeurtenissen uit de Evangelieën en uit het Oude Testament. Op het deksel zijn in 1395 de figuren van de twee apostelen zelf gebeeldhouwd.

De sarcofaag langs de rechtermuur is van heidense oorsprong en stamt uit de 3e eeuw. Er is een bruiloftskoppel in een schelp op afgebeeld, met een landschap eronder. Op de hoeken waren twee Romeinse filosofen afgebeeld, die gedurende de middeleeuwen aangepast zijn om de heilige Petrus en Paulus te verbeelden.

Ook de muurschilderingen in de crypte zijn in de loop der jaren vervaagd, al zijn er nog enige fresco’s van de Altichiero school te zien.

San Giovanni in Valle Kerk, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email