San Giovenale Kerk Orvieto

De San Giovenale Kerk bevindt zich in de middeleeuwse wijk van Orvieto. Ze staat aan de westelijke rand van het historische centrum en kijkt uit over de vallei van de rivier de Paglia.

San Giovenale Kerk Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Volsinia II 2, 05018 – Orvieto. Telefoon: Onbekend. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Giovenale Kerk Orvieto
San Giovenale Kerk

De San Giovenale Kerk staat op het hoogste punt van de tufstenen rots, halverwege de Via Volsinia. De kerk is, naar men aanneemt, in 1004 gesticht. Sommige geschiedkundigen denken dat er voorheen een Etruskische tempel op deze plek stond, die later getransformeerd is in een kerk,

San Giovenale was de eerste bisschop van de nabijgelegen stad Narni, en leefde waarschijnlijk in de 4e eeuw.

Een beeltenis van de heilige is te zien in de lunette boven de zijingang van de kerk, die in de 14e eeuw in Gotische stijl verbouwd en vergroot is. Hierbij werd de oorspronkelijke halfronde apsis vervangen door de huidige, vierkante versie.

De façade is uiterst sober. De toegangspoort wordt gekenmerkt door een halfronde boog en een Romaans voorportaal. Het roosvenster is in de tufsteen uitgehakt. De toren, die zich aan de voorzijde van de kerk bevindt, veroorzaakt een fort-achtige indruk.

Interieur

Ook het interieur van de kerk, dat uit drie schepen bestaat, is uiterst sober ingericht. Het marmeren altaar uit 1171 is een hoogtepunt. Er zijn verschillende, vaak gerestaureerde, muurschilderingen uit de 13e tot de 15e eeuw te zien.

Op de binnenzijde van de façade is links van de hoofdingang een fresco te zien die het Paradijs verbeeldt. Deze toont enige Joodse invloeden en is geschilderd door een onbekende uit Perugia afkomstige kunstenaar. Het thema is het Eeuwige Leven.

De fresco’s in het rechterschip zijn grotendeels aan de Madonna gewijd en zijn in de 12e eeuw geschilderd. De schildering op de linkerpilaar verbeeldt de “Aankondiging van de Heer” en zou door Andrea di Giovanni geschilderd kunnen zijn.

Het bekendste kunstwerk in de San Giovenale Kerk is de Madonna del Soccorso, die in de 15e eeuw geschilderd is. Het werk werd in de 16e eeuw door de familie Ghezzi aan de kerk gedoneerd, maar werd pas in de 20e eeuw onder een zilveren plaat ontdekt. De gouden achtergrond geeft aan dat het waarschijnlijk een kopie van een Byzantijnse icoon is.

Via Volsinia, 2 – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *