San Giusto Kerk Volterra

De San Giusto Kerk staat buiten het centrum van Volterra, op een glooiing in de nabijheid van de antieke Etruskische Muur van de stad. Deze kerk wordt dankzij haar geschiedenis ook wel de Santi Giusto en Clemente of de San Giusto Nuovo genoemd.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Borgo San Giusto, 61a – 56048 – Volterra. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

San Giusto Kerk Volterra

San Giusto Kerk Volterra
Facade

De constructie van de San Giusto Kerk begon rond het jaar 1627. De ontwerper was Giovanni Coccapani en diens project werd uitgevoerd door Ludovico Incontri. De inwijding zou pas plaats vinden in 1775.

De kerk verving de San Giusto in Botro Kerk, die door de Lombarden op de grotten waar de heiligen Giusto en Clemente begraven waren gebouwd was. Deze kerk was door invloeden van de erosie waaraan het terrein onderhevig was tussen 1617 en 1627 ingestort

De vier standbeelden op de zuilen aan de zijkanten verbeelden San Giusto, San Clemente, San Lino en Sant’Ottaviano.

Het barokke interieur wordt gekenmerkt door het vloerplan van een Latijns kruis. Er zijn zes kapellen in het schip.

In de eerste kapel rechts is een door Cosimo Daddi geschilderde “Visitatie” uit het begin van de 17e eeuw.

Gian Domenico Ferretti schilderde de “Preek van San Francesco Saverio in India” in de 2e kapel rechts (18e eeuw).

Op de boog van de derde kapel aan de rechterkant is een gnomon te zien. Precies om 12 uur valt het licht op een meridiaan op de vloer van het dwarsschip. Het is in 1801 door Giovanni Inghirami ontworpen. De vervaardiger van het schilderij in deze kapel, dat de “Heiligen Attinia en Greciniana” verbeeldt, is niet bekend.

Neri di Bicci schilderde de “Madonna delle Grazie” (1448) in het dwarsschip. Hier zijn ook een aantal beeldhouwwerken te zien die de kruisweg belichten. Deze zijn door de lokale contemporaine kunstenaar Raffaele Consortini gemaakt.

Het hoofdaltaar wordt gekenmerkt door marmeren inlegwerk en bevat de relikwieën van San Giusto en San Clemente.

In het koor achter het hoofdaltaar zijn enige overblijfselen van de eerste San Giusto Kerk te zien, waaronder een altaar met Longobardische inscripties.

De bekendste trekpleister van de kerk is de zogeheten Oratorio della Compagnia. Deze wordt opgeluisterd wordt door een plafondschildering van de hand van de lokale artiest Baldassarre Franceschini en verbeeldt een “Slapende Elia”).

Borgo San Giusto, 61a – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email