San Lorenzo Maggiore Basiliek Milaan

De San Lorenzo Maggiore Basiliek is een vroeg-Christelijke kerk in Milaan. Hoogtepunten zijn de Madonna del Latte bij het hoofdaltaar en de Sant’Aquilino Kapel. De oorspronkelijke kerk is in de 4e eeuw gebouwd, maar dankzij de vele verbouwingen zijn er ook architectonische elementen van een recentere datum te zien.

San Lorenzo Maggiore Basiliek Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Lorenzo Maggiore is Corso di Porta Ticinese, 39 – 20123 Milaan (tel. +39 0289404129). Bus: 94. Tram: 3, 14. Openingstijden: Van maandag tot zaterdag van 08.00 tot 18.30 uur en zondag van 09.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Gedeeltelijk toegankelijk voor gehandicapten.

Geschiedenis

San Lorenzo Maggiore Basiliek Milaan
San Lorenzo Maggiore Basiliek

De San Lorenzo Maggiore Basiliek is een vroeg-Christelijke kerk in Milaan. De oorspronkelijke kerk is tegen het einde van de 4e eeuw gebouwd, maar als gevolg van beschadigingen door instortingen of door brand is ze erg vaak gerestaureerd. De vroeg-Christelijke structuur wordt dan ook afgewisseld met Romaanse en 16e eeuwse elementen.

De koepel (de grootste in Milaan) moest in de 16e eeuw gerestaureerd worden, nadat hij gedeeltelijk ingestort was.

De façade stamt uit de 19e eeuw.

De basiliek is pas vanaf het jaar 590 aan San Lorenzo gewijd.

Bezienswaardigheden San Lorenzo Maggiore Basiliek Milaan

Kerkplein

Het bronzen standbeeld op het kerkplein is een kopie van een beeld van keizer Constantijn. De zestien Korintische zuilen die ook op het plein staan stammen uit de Romeinse tijd.

Façade

In het atrium zijn fragmenten van mozaïeken uit de 4e eeuw te zien.

Het portaal stamt uit het einde van de 1e eeuw.

In 1573 stortte de koepel in. Aanvankelijk was er weinig geld beschikbaar, maar nadat een zieke genezen was vòòr de beeltenis van de Madonna del Latte (toen nog op het Piazza della Vetra), stroomden de donaties binnen en kon men de koepel restaureren. Toen, in 1626, alle herstelwerkzaamheden voltooid waren werd het schilderij naar de basiliek verhuisd, waar het bij het hoofdaltaar te zien is.

Klokkentorens

De vier klokkentorens helpen de koepel te ondersteunen. De linkertoren is gedeeltelijk afgekapt. De top van de rechtertoren is versierd met trifora’s. De linkertoren gezien vanaf het Piazza Vetra achter de kerk is op gelijke wijze versierd.

Sant’Aquilino Kapel

De Cappella di Sant’Aquilino is een achthoekige, geheel met polychroom marmer beklede kapel met een loggia en mozaïeken uit de 4e eeuw. Dit heiligdom bevindt zich aan de oostkant van de basiliek en wordt ermee verbonden door een speciale gang. De mozaïeken verbeelden “Christus Omringd door Apostelen” en “De Ontering van Elia”. Oorspronkelijk was het een Keizerlijke begraafplaats, waarschijnlijk gebouwd door Galla Placidia, zoon van  Teodosio. De oorspronkelijke koepel is parapluvormig.

Andere interessante kapellen zijn de Sant’Ippolito Kapel en de San Sisto Kapel. De eerste is in de vierde eeuw gebouwd en bevindt zich achter het hoofdaltaar, terwijl de tweede uit de zesde eeuw stamt.

Rechts van de ingang is een sarcofaag uit de 3e eeuw te zien.

San Lorenzo Maggiore Basiliek – Corso di Porta Ticinese 39, Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *