Purgatorio Kerk Agrigento

De Chiesa del Purgatorio in Agrigento wordt ook wel de San Lorenzo Kerk genoemd. Deze kerk worst niet meer als zodanig gebruikt, maar doet tegenwoordig dienst als ruimte voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen.

Purgatorio Kerk Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Purgatorio, 3-4 – 92100 Agrigento (tel. +39 360397930). Openingstijden: Van 10.00 tot 13.30 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Purgatorio Kerk Agrigento
Facade

De Chiesa del Purgatorio is in het begin van de 17e eeuw gebouwd. Men neemt aan dat er echter al eerder een kerk op de plek stond. Opdrachtgevers tot de constructie waren de rijke burgers in de wijk, die een somptueus versierde kerk wilden. De werkzaamheden werden pas in 1761 voltooid.

De hoge façade wordt gekenmerkt door een dubbele trap en bestaat uit twee traveeën. Het portaal bestaat uit twee wentelende, aan pilaren bevestigde zuilen met aan weerszijden allegorische figuren die het Geloof en de Liefdadigheid verbeelden. Boven de kerk is een beeldhouwwerk te zien dat Maria met een aantal engelen verbeeldt. De twee standbeelden aan de bovenste travee verbeelden twee heiligen. Het linkerdeel van de voorgevel eindigt in een klokkentoren.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met vier kapellen aan de zijkanten. In de apsis is een schilderij te zien dat “Sint-Laurens” verbeeldt. Er staan een aantal standbeelden die de verschillden deugden verpersoonlijken en door Giuseppe en Giacomo Serpotta gemaakt zijn. Het sierpleisterwerk is waarschijnlijk van de hand van een leerling van deze beeldhouwers.

De twee biechthokjes stammen uit de 17e eeuw en zijn met schedels versierd. Het atelier van Gagini was verantwoordelijk voor het marmeren Madonna della Melograna-standbeeld.

De Cappella del Crocifisso is met goud bekleed en is het werk van de beeldhouwer Pietro Carletto.

Piazza Purgatorio – 92100 Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email