San Martino Kathedraal Lucca

De San Martino Kathedraal is de belangrijkste kerk en grootste trekpleister van Lucca. De hoogtepunten onder de vele bezienswaardigheden in de Duomo zijn het grafmonument van Ilaria del Carretto en het Volto Santo (“Heilige Gezicht”). Verder zijn er talloze kunstwerken van meesters als Tintoretto en Jacopo della Quercia te zien.

San Martino Kathedraal Lucca

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Martino, Lucca. Telefoon: +39 0583490530. Openingstijden 15 Maart tot 2 November: Van 09.30 tot 19.00 uur (zon- en feestdagen van 09.00 tot 10.00 en van 12.00 tot 19.00 uur). Openingstijden 3 November tot 14 Maart: Van 09.30 tot 17.00 uur (zaterdag tot 18.45 uur; zondag van 11.30tot 17.00 uur). De klokkentoren is in Augustus en September van 10.00 tot 19.00 uur geopend. Toegangsprijs Kathedraal + Ilaria del Carretto Monument: 3 Euro. Toegangsprijs Kathedraal + museum + San Giovanni en Reparata Kerk: 7 Euro. Toegangsprijs Kathedraal + museum + San Giovanni en Reparata Kerk + klokkentoren: 9 Euro. Gratis: Kinderen onder de 14.

Geschiedenis

San Martino Kathedraal Lucca
De Duomo van Lucca

De San Martino Kathedraal is volgens de overlevering in de 6e eeuw door San Frediano, de patroonheilige van Lucca, gesticht.

De met kantelen bekroonde klokkentoren is in de 12e eeuw gebouwd. Ze is ongeveer 60 meter hoog. Om te top te bereiken moet men 217 trappen beklimmen.

In 1060 werd de kerk in opdracht van de toenmalige Bisschop van de stad (en latere Paus Alexander II) geheel verbouwd.

De façade is in 1204 ontworpen door Guidetto da Como en lijkt erg op die van de Kathedraal van Pisa.

Façade

San Martino Kathedraal Lucca
Façade

Voor de ingang bevindt zich een portiek met drie brede bogen die door massieve pilaren ondersteund worden. Boven de portiek zijn drie kleine loggia’s. Aangezien de façade niet geheel symmetrisch is hebben de bogen ook verschillende afmetingen.

Tussen twee bogen staat een kopie van een beeldengroep uit 1233. Het origineel van deze “San Martino die zijn Mantel aan een Arme Geeft” staat nu binnen de kathedraal.

In de lunette van de centrale poort is een reliëf te zien dat de “hemelvaart van Christus” verbeeldt.

Op de ruimtes tussen de deuren zijn “Gebeurtenissen uit het Leven van San Martino ” afgebeeld, alsmede een cyclus die de maanden afbeeldt.

De lunette boven de rechterdeur toont “Het Martelaarschap van San Regolo”. Die van de linkerdeur heeft als thema’s “Gebeurtenissen uit de Kindertijd van Christus” en een “Troonafneming” die gemaakt is door het atelier van Nicola Pisano.

Interieur

Ghirlandaio - San Martino Kathedraal Lucca
Ghirlandaio’s “Madonna met Kind en Heiligen”

In de sagristie is een schilderij van de hand van Domenico Ghirlandaio te zien, dat de “Madonna met Kind, tussen de Heiligen Petrus, Clemens, Paulus en Sebastiaan” verbeeldt.

Op een altaar in het rechterschip is een “Aanbidding van de Drie Koningen” van Federico Zuccari te zien en bij een ander altaar een “Laatste Avondmaaltijd” van Jacopo Tintoretto.

In de kapel van het priesterkoor kan een “Madonna met Kind tussen de Heiligen” van de hand van Fra’ Bartolomeo uit 1509 bezichtigd worden.

Grafmonument Ilaria del Carretto

Ilaria del Carretto was de jong gestorven echtgenote van Paolo Guinigi. Haar grafmonument is in 1406 door Jacopo della Quercia gemaakt. Oorspronkelijk stond het bij een altaar van de familie Guinigi in het zuidelijke dwarsschip.

In 1430, toen de Guinigi hun macht kwijtraakten, werden alle naar de familie verwijzende objecten van het monument verwijderd.

In 1887 kwam het op de huidige plek in de sacristie te staan.

Ilaria ligt op een marmeren bed, met haar hoofd op een kussen en een hond (verpersoonlijking van de echtelijke trouw) aan haar voeten. Het wordt tot de hoogtepunten van de 15e eeuwse sculptuur gerekend.

Volto Santo

Het houten kruisbeeld dat bekend staat als de Volto Santo bevindt zich in een kapel in het linkerschip. Het is in 1484 door Matteo Civitali gemaakt.

Volgens de legende is het kruisbeeld door Nicodemus in een Libanese ceder uitgehakt. Engelen zouden hem geholpen hebben met de gelaatstrekken van Christus.

Na lang verborgen te zijn geweest werd het beeld in een boot op de open zee vrijgelaten. Uiteindelijk spoelde het voor de Lido van Luni aan land. Hier werd het op een door ossen voortgetrokken kar gezet. De dieren bedachten zich geen moment en liepen er direct mee naar de poorten van Lucca.

Het “Heilige Gezicht van Lucca” is in werkelijkheid waarschijnlijk tussen de 11e en 13e eeuw gemaakt. Het was oorspronkelijk meerkleurig maar heeft nu een vrij uniforme donkere tint aangenomen.

Drie maal per jaar (3 Mei, en 13 en 14 September) wordt het beeld met kostbare gouden sieraden bekleed. De rest van het jaar zijn deze in het Museo del Cattedrale te zien.

De San Martino Kathedraal is een van de top 10 Bezienswaardigheden in Lucca.

San Martino Kathedraal – Piazza San Martino, Lucca

RSS
Follow by Email