San Michele Arcangelo Kerk Volterra

De San Michele Arcangelo Kerk bevindt zich op het pleintje van dezelfde naam in Volterra. De kerk is in 1284 gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een ingrijpende verbouwing in het begin van de 19e eeuw. Er zijn kunstwerken te zien van onder andere Della Robbia en Maratta.

San Michele Arcangelo Kerk Volterra

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via di Sotto, 2 – 56048 Volterra. Toegangsprijs: Gratis. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis en beschrijving

San Michele Arcangelo Kerk Volterra
Facade

De oudste verwijzing naar de San Michele Arcangelo Kerk stamt uit het jaar 987. Het document waarin de kerk genoemd wordt heeft het over de San Michele al Foro Kerk, waaruit men opmaakt dat zich hier het antieke Romeinse Forum van de stad bevond.

Men neemt aan dat de kerk al in de Lombardische tijd bestond, aangezien de heilige toen buitengewoon vereerd werd. Ook zijn er enige delen van de kerk die duidelijk uit de vroege middeleeuwen stammen.

De 13e eeuwse versie van de kerk is in een sobere Romaanse stijl gebouwd. De façade, met de kapitelen boven de pilaren die de zwart-witte bogen ondersteunen, stamt uit deze tijd, evenals het vloerplan. De zwart-witte bogen verwijzen ook naar het Baptisterium. In de bovenste stenen van deze bogen zijn hoofden gebeeldhouwd.

De 19e eeuwse veranderingen hebben voor een radicale facelift gezorgd.

De façade is wel redelijk trouw gebleven aan de originele stijl. De wapenschilden boven de kroonlijst tonen irissen, het symbool van de familie Farnese. In de lunette in de architraaf boven de ingang is een kopie te zien van een “Maagd met Kind”. Het origineel van deze 14e eeuwse beeldengroep is in het Museo Diocesana dell’Arte Sacra te bewonderen.

Het interieur heeft tussen 1826 en 1828 een complete gedaanteverwisseling ondergaan. De architect die verantwoordelijk was voor de nieuwe neo-klassieke stijl was de uit Volterra zelf afkomstige Angelo Bellucci.

Gelijktijdig werd ook de klokkentoren vervangen. Er werden zelfs nieuwe klokken voor gesmeed.

Kunstwerken

Een hoogtepunt is een marmeren tabernakel in het presbiterium, met een door Giovanni della Robbia geglazuurde terracotta “Madonna met Kind”. Hier is ook een met een “Beschermengel” beschilderd paneel van de hand van Pomarancio te zien.

Van de zes altaars die in de 14e eeuw in de kerk geplaatst werden zijn er nog maar vier over.

De grootste trekpleisters in het schip zijn een “Heilige Familie” van de hand van Maratta en een 15e eeuwse fresco met de titel Madonna del Riscatto. Riscatto betekent eigenlijk “losprijs”, maar kan in dit geval waarschijnlijk beter met “erbarmen” vertaald worden. Het eerste bevindt zich bij het San Giuseppe altaar en het tweede bij het Madonna del Riscatto altaar.

Boven het Madonna del Carmine Altaar is een schilderij van Vincenzo Meucci uit de 18e eeuw te zien.

Het laatste van de vier is sinds 1767 gewijd aan de heilige Calasanzio.

Het oorspronkelijk houten hoofdaltaar werd in 1785 door een marmeren versie vervangen. Dit werd uit een andere kerk gehaald en er werd een tabernakel aan teogevoegd. De wapenschilden van de familie Cherubini, die voor het nieuwe monument had betaald, zijn op het altaar te zien.

Via di Sotto, 2 – 56048 Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email