San Michele in Foro Kerk Lucca

De San Michele in Foro Kerk is een van de mooiste en belangrijkste kerken in Lucca. Hij is gebouwd op de plek waar ooit het Romeinse Forum van de stad was. Hoogtepunt is Filippino Lippi’s Pala Magrini.

San Michele in Foro Kerk Lucca

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Michele – Lucca. Openingstijden: Van 07.40 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

San Michele in Foro Kerk Lucca
San Michele in Foro Kerk

Het oudste geschrift dat naar de Chiesa di San Michele in Foro verwijst stamt uit 795, dus de kerk moet nog ouder zijn. Later liet de familie Gigli zowel het exterieur als de versieringen binnen de kerk vernieuwen. De huidige aamblik is het resultaat van een verbouwing in opdracht van paus Alexander II in de 11e eeuw.

Aangezien de bouw dus over verschillende tijdperken uitgespreid is toont de kerk dan ook verschillende architectonische stijlen, te beginnen met de Romaanse stijl en eindigend met de Gotische.

Het plein, samen met het Palazzo Pretorio en de andere huizen eromheen, stammen uit de middeleeuwen. In die periode werden deze woningen vooral als winkelruimte gebruikt. Ook deed men er aan zijdebewerking.

De twee treden en de zuiltjes rond de kerk zijn later toegevoegd.

Beschrijving

De façade is grotendeels het werk van de 13e eeuwse architect Guidetto da Como. Hij was verantwoordelijk voor het portaal met de met fantastische motieven versierde architraaf. De sculpturen en het inlegwerk op deze voorgevel zijn waarschijnlijk van de hand van Diotisalvi. Deze laatste is vooral bekend van zijn werk aan het Baptisterium van Pisa. De loggia’s zijn het werk van het atelier van Guidetto da Como.

Eental van de sculpturen onder de bogen op de façade verbeelden belangrijke personages uit de Italiaanse Risorgimento als Garibaldi en koning Victor Emanuel.

Het vier meter hoge standbeeld dat de voorgevel bekroont is de aartsengel Michiel. In zijn rechterhand heeft hij een lans en in zijn linkerhand een globe.

Het vloerplan is dat van een Latijns kruis.

Hoogtepunten

De Pala Magrini is de grootste atrractie van de San Michele in Foro Kerk.
Pala Magrini, Filippino Lippi.

Matteo Civitali was verantwoordelijk voor de “Madonna met Kind” rechts van de ingang.

Een tweede “Madonna met Kind” van geglazuurd terracotta bij het eerste altaar rechts is waarschijnlijk van de hand van Andrea della Robbia.

Raffaello da Montelupo vervaardigde het hoog-reliëf dat de “Madonna” verbeeldt.

Het beroemdste kunstwerk in de kerk is de zogeheten Pala Magrini. Filippino Lippi schilderde hier de “heiligen Rocco, Sebastiaan, Hiëronymus en Helena”.

Weetjes

2 lire postzegel, met de San Michele in Foro Kerk
Italiaanse postzegel van 2 lire uit 1946.

De kerk is gebouwd op de plek waar de Romeinse decumano en de cardo maximo elkaar kruisten en waar dus het forum was.

In de middeleeuwen, voordat het plein aangelegd werd, liep hier een kanaal. Om de kerk te betreden moest men deze Fosse Natali oversteken via een brug die Ponte al Foro heette.

De beroemde componist Giacomo Puccini bespeelde ooit het orgel in de kerk, net als zijn vader en grootvader.

In 1946 werd de kerk afgebeeld op een postzegel van 2 Lire.

San Michele in Foro – Piazza San Michele, Lucca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *