San Nicola Kerk Agrigento

De San Nicola Kerk staat naast wat er nog overgebleven is van de antieke Ekklesiasteron in Agrigento. De grootste attraktie van de kerk is een sarcofaag uit de 2e eeuw. Ook zijn er schilderijen en beeldhouwwerken uit de 16e eeuw te zien.

San Nicola Kerk Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Passeggiata Archeologica, 92100 Agrigento (Tel. +39 0922604827). Openingstijden: Op afspraak. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Nicola Kerk Agrigento
San Nicola Kerk

De Chiesa di San Nicola is in de 13e eeuw in een Romaans-Gotische stijl door de Cistercenzer Orde gebouwd. De kerk staat op de plek waar zich in de oudheid het openare leven van de stad afspeelde. Dit is te zien aan de ruïnes van de zogeheten Ekklesiasteron links van de kerk. Dit was een half-ronde cavea voor volsvergaderingen.

De façade van de kerk wordt opgeluisterd door een houten portaal met een puntboog.

De San Nicola Kerk bestaat uit een enkel schip.

In de tweede kapel rechts staat een sarcofaag uit de 2e eeuw, waarop de mythe van Phaedras afgebeeld is. Deze Romeinse sarcofaag is op Griekse modellen geinspireerd.

Het standbeeld van de “Madonna met Kind” stamt uit de 15e eeuw. Aan de linkerwand hangt een groot schilderij uit 1592 dat “Gebeurtenissen uit het Leven van San Diego” verbeeldt. Het met inlegwerk versierde marmeren doopvont, dat door een hand onderstuend wordt, is in 1529 gemaakt.

tussen de ruïnes van de bovengenoemde Ekklesiasteron links van de kerk staat het Oratorium van Falaride, een tempeltje uit de 1e eeuw. Iest verder naar het oosten kan men een altaar en een kleine exedra zien.

Via Passeggiata Archeologica – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email