San Nicola Kerk Atri

De San Nicola Kerk is de oudste kerk van Atri.

San Nicola Kerk Atri

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Nicola – Atri. Telefoon: +39 085 8791210. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Uit een bul van Paus Lucius III weet men dat de kerk in 1181 gebouwd is. De bouwer was een zekere Master Giovanni. Later zou een tweede Master Giovanni de kerk geheel verbouwen.

De kerk is tussen de 14e en 15e eeuw geheel met fresco’s beschilderd. Hiervan zijn er echter maar vijf over. De rest is verloren gegaan bij werkzaamheden aan de muren. Uit geschriften blijkt dat een onbekende kunstenaar enige werken moest restaureren. Dit deed hij echter zo slecht dat alles overgeschilderd moest worden.

In de 18e eeuw werden drie schilderijen en een preekstoel in de kerk geplaatst.

De standbeelden van San Nicola, San Giuseppe en het altaar met het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (Maria Addolorata) werden in de 20e eeuw toegevoegd. Een orgel uit de 18e eeuw werd gelijktijdig verwijderd omdat het niet gebruikt werd en veel plaats innam.

De eenvoudige façade wordt door een kleine trap voorafgegaan en is versierd met keramieken tegels.

Het interieur bestaat uit drie schepen.

Boven het doopvont in het linkerschip bevindt zich een 15e eeuwse fresco die de “Madonna van Loreto tussen de Engelen en de Heiligen Rocco en Sebastiano” voorstelt. De schilder was Andrea de Litio, al zijn er ook stemmen die zeggen dat het schilders uit diens atelier waren. De engelen die een cartouche vasthouden zijn een eeuw later aan de schildering toegevoegd. Naast de fresco is een middeleeuwse inscriptie te zien.

Andere attracties in het linkerschip zijn 18e eeuwse houten preekstoel, een 16e eeuwse “Penitente San Girolamo” en een schilderij dat de “Maria-Boodschap” verbeeldt en waarschijnlijk uit de 18e eeuw stamt. Waarschijnlijk is dit laatste doek in de 19e eeuw enigszins bijgeschilderd.

De fresco boven een pilaar in het middenschip verbeeldt iemand uit de adelstand. De schildering stamt uit het begin van de 14e eeuw.

Naast het wijwatervat in het rechterschip is een muurschildering uit de 14e eeuw te zien. De in het groen geklede heilige is geschilderd door de lokale kunstenaar Antonio Martini.

De “Santa Lucia” fresco stamt uit de 15e eeuw. Een scheur naast deze schildering laat zien dat er nog meer schilderingen onder de pleisterlaag zitten.

Het schilderij bij het Maria Addolorata Altaar stamt uit de 18e eeuw.

Piazza San Nicola – Atri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email