San Nicola Kerk Pisa

De San Nicola Kerk is een oude kerk in de Via Santa Maria in Pisa. De kerk staat dichtbij het Museo di Palazzo Reale, aan de noordkant van de rivier de Arno. Hoogtepunten zijn de hellende klokkentoren en een houten “Madonna met Kind” van Nicolo Pisani.

San Nicola Kerk Pisa

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Santa Maria, 2 – Pisa. Telefoon: Niet bekend. Openingstijden: 09.00 tot 12.30 en 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

San Nicola Kerk Pisa (middenschip)
Middenschip

Van de oorspronkelijke Romaanse, in de 8ste eeuw gebouwde, San Nicola Kerk is erg weinig overgebleven. Nadat de kerk in handen was gekomen van de Agostijner Orde, is ze tussen de 14e en de 17e eeuw geheel van aanblik veranderd.

Het opvallendste element van de kerk is de mooie klokkentoren. Het onderste deel van de toren is rond, het middenstuk achthoekig en de cel waarin de klokken hangen zeshoekig. Naar goed Pisaans gebruik helt deze een beetje over. De ingang tot de toren is in de sacristie.

Men denkt dat de kerk dat de klokkentoren òf door Nicola Pisani, òf door Diotisalvi ontworpen is.

Interieur

San Nicola Kerk Pisa (icoon)
Icoon

Bij de ingang van de aan Nicolaas van Tolentino gewijde kerk staat een groot kruisbeeld.

De kerk beschikt over een aantal zijkapellen aan weerszijden. De vierde kapel links is, dankzij een houten “Madonna met Kind” van de hand van Nicola Pisani, één van de hoogtepunten.

Giovanni Pisano was verantwoordelijk voor het houten kruisbeeld bij het altaar links van het hoofdaltaar.

De vierde kapel rechts wordt opgeluisterd door een door een onbekende artiest gemaakt icoon, dat de heilige aan wie de kerk gewijd is verbeeldt. Er is ook een schilderij dat “San Nicola redt Pisa van de Pest” als titel heeft.

San Nicola Kerk Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email