San Nicola Kerk Prossedi

De San Nicola Kerk bevindt zich in de Via Roma in het historische centrum van Prossedi. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd, wat het tot de oudste kerk op het gemeentegebied maakt. De grootste trekpleister is de “Maddona di Vicovaro”, waaraan een mirakel verbonden is.

San Nicola Kerk Prossedi

Geschiedenis

De kerk is in Romaanse stijl opgetrokken. Ze staat binnen de oude kasteelmuren.

In de loop der eeuwen raakte de kerk dusdanig in verval, dat de bisschop van Frosinone in 1846 besloot haar te laten sluiten. Het instortingsgevaar was te groot geworden en bovendien werd het gebouw enkel nog als dierenstal gebruikt.

Dankzij de tussenkomst van onder andere Placido Gabrielli werd de kerk gerestaureerd en de sluiting uiteindelijk voorkomen. In 1902 vond de heropening plaats.

Beschrijving

Het 14e eeuwse portaal is versierd met gebeeldhouwde baldmotieven. Erboven is een houten bas-reliëf te zien dat San Nicola in bisschopskleding verbeeldt. Hier weer boven bevindt zich een mooi roosvenster, eveneens uit de 14e eeuw. Samen met vijf smalle ramen aan de linkerzijde vormt dit de enige verlichting in de kerk.

Het interieur is rechthoekig. De bedekking wordt door puntbogen gevormd, behalve in de apsis die door kruisgewelven bedekt wordt.

Madonna del Vicovaro

San Nicola Kerk Prossedi
De beroemde Madonna

Het altaar staat op een door een marmeren balustrade afgescheiden verhoging. Het schilderij rechts van het altaar wordt Madonna del Vicovaro genoemd en wordt door de bevolking speciaal vereerd. Het is een kopie van een schilderij van de Madonna in een kerk in Vicovare, een dorpje bij Rome, dat in 1863 echte tranen geplengd zou hebben. De toenmalige priester van de kerk vond dat wel cool en liet er een kopie van maken om die in de San Nicola Kerk te hangen. Al een jaar later herhaalde het mirakel zich. Honderd jaar na deze gebeurtenis gaf paus Paulus VI toestemming een gouden kroon op he thoofd van de Madonna te plaatsen.

  San Nicola Kerk – Via Roma, Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email