San Nicolò l’Arena Klooster Catania

San Nicolò l’Arena is een Benedictijner kloostercomplex in het historische centrum van Catania. Het bestaat uit een groot monumentaal Benedictijner klooster en een kerk uit het einde van de 17e eeuw. Qua oppervlakte is het het grootste kloostercomplex van heel Europa, op het Paleis van Mafra in Portugal na. In 1869 is het bij koninklijk decreet tot nationaal monument uitgeroepen.

Openingstijden

Het San Nicolò l’Arena Klooster is elke dag van 09.00 tot 17.00 uur open. In Augustus zijn de openingstijden echter van 10.00 tot 18.00 uur. (Aangezien openingstijden soms veranderen is het aan te raden voor Uw bezoek +39 095 7102767 of +39 334 9242464 te bellen.)

Toegangsprijs

Toegang tot het complex is gratis. Een rondleiding kost 7 Euro. Ouderen (65+) betalen 5 Euro, terwijl jongeren dan 18 en universiteitsstudenten voor 4 Euro mee mogen. Houders van de Catania Pass betalen 5 Euro. MonasteroCard-houders: Gratis. Kinderen jonger dan 12, gehandicapten + 1 begeleider: Gratis. Combi-ticket Monastero dei Benedettini + Museo Diocesano + Terme Achilliane: 13 Euro.

San Nicolò l’Arena Klooster Catania

San Nicolo l'Arena Klooster Catania
De fontein in de kloostergang.

Het Monastero di San Nicolò l’Arena bevindt zich langs het Piazza Dante. Het is in de 16e eeuw gesticht door de monniken van het San Nicolò Klooster uit Nicolosi, een kleine gemeente op de zuidelijke helling van de Etna. Deze wilden zich in Catania vestigen om zich zodoende tegen zowel de struikrovers uit de streek als uitbarstingen van de vulkaan te beschermen.

Het terrein waarop het complex staat meet maar liefst 210 bij 130 meter.

Met de bouw van het klooster werd in het begin van de 16e eeuw een aanvang gemaakt. Al in 1578, toen het nog lang niet af was, namen de monniken er hun intrek. Kort hierna begon men de kerk zelf te bouwen.

Naarmate het complex in aanzien en rijkdom steeg, werden de versieringen steeds uitbundiger.

De aardbeving van 1669 bracht enorme schade aan. De kerk werd hierbij geheel, en het klooster gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakt. Enige jaren later begon echter al met de wederopbouw.

De marmeren fontein in de kloostergang stamt uit hetzelfde tijdperk.

In 1693 sloeg het noodlot opnieuw toe, toen een groot deel van de monniken omkwam tijdens een aardbeving waarbij het klooster geheel instortte.

Het project voor de wederopbouw werd aan Antonino Amato toegewezen. Deze kreeg de opdracht een nog groter en indrukwekkender complex te bouwen.

Met de reconstructie werd in 1702 een aanvang gemaakt. Behalve Giovan Battista Vaccarini, die aan vrijwel elk belangrijk gebouw in die tijd meewerkte, hielpen IttarBattagliaBattaglia Santangelo en Palazzottoeen handje mee.

De kloostergang en de tuin stammen uit deze tijd, net als de ruimtes die bestemd waren voor het dagelijkse leven van de monniken zelf. 
Vaccarini was verantwoordelijk voor de keukens, de refter en de bibliotheek.

De San Nicolò l’Arena Kerk werd aan het klooster toegevoegd. De façade van deze kerk bleef echter onvoltooid.

In 1866 werd het klooster in beslag genomen en werd eigendom van het koninkrijk, dat het in beheer gaf aan de stad Catania. Sinds 1977 heeft het de huidige functie.

Bij opgravingen zijn ruïnes van de oude Romeinse Decumanus Maximus, één van de Cardines en enkele Domus aan het licht gekomen.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Monastero di San Nicolò l’Arena is Piazza Dante, 27 – Catania. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn Fermata 1378 Piazza Dante/Co Benedettini (lijn 503, 504M), Fermata 117 Con Pensilina Via Vittorio Emanuele 348 (lijn 635, 642, 830, 902) en Fermata 993 Via Plebiscito N. 658 (lijn 431N, 504N).

San Nicolò l’Arena Klooster – Piazza Dante 27, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email