San Panfilo Kathedraal Sulmona

De San Panfilo Kathedraal in Sulmona is gewijd aan de patroonheilige van de stad. Het interessantste deel van de Duomo is de crypte, waar het stoffelijk overschot van de heilige zelf bewaard wordt. De in de 11e eeuw op een al bestaande constructie gebouwde kerk is in 1902 tot nationaal monument uitgeroepen.

San Panfilo Kathedraal Sulmona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Viale Giacomo Matteotti 19, Sulmona (tel.+39 0864 34739). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Panfilo Kathedraal Sulmona
Facade

De San Panfilo Kathedraal is in het jaar 1075 gebouwd. Voordat de Duomo hier opgetrokken werd stond er al een heidense tempel uit de Romeinse tijd. In de 12e eeuw werd de kerk gewijd aan de schutsheilige van Sulmona, San Panfilo. Deze Pamphilus was uit de stad zelf afkomstig en leefde van 650 tot 700.

Net als de meeste monumenten in de streek is de San Panfilo Kathedraal vaak gerestaureerd. Vooral na de aardbeving van 1706 was een ingrijpende verbouwing nodig.

De kerk toont dan ook een mengeling van verschillende bouwstijlen. De Romaanse stijl is herkenbaar in de drie apsiden en het portaal aan de linkerkant, dat naar de woning van de bisschiop zelf leidde.

De wijzigingen die na de aardbeving in de 18e eeuw doorgevoerd werden tonen echter een barokke inslag.

Hoogtepunten

De belangrijkste trekpleisters van de Duomo zijn het koor en de houten preekstoel met insnijwerk van de hand van Ferdinando Mosca, samen met het marmeren hoofdaltaar.

De twee grafmonumenten in de kerk worden beide opgesierd door fresco’s uit de 15e eeuw met als thema de “Kruisiging” en de “Verlosser tussen Twee Heiligen”.

In de crypte, het oudste deel van de kerk, worden de stoffelijke resten van de Heilige Pamhilus zelf bewaard.

Het vergulde houten orgel stamt uit de 18e eeuw.

Viale Giacomo Matteotti 19, Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email