San Pietro in Ciel d’Oro Basiliek Pavia

De San Pietro in Ciel d’Oro Basiliek bevindt zich in het noordelijke deel van het centrum van Pavia. De grootste trekpleister van deze kerk is de graftombe van Sint-Augustinus. Andere beroemde mensen die in de kerk begraven liggen zijn de Lombardische Koning Liutprand (8e eeuw) en de filosoof Boëthius.

San Pietro in Ciel d’Oro Basiliek Pavia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Pietro in Ciel d’Oro, 2 – 27100 Pavia. Tel: +39 0382 303036. Openingstijden: Van 07.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 19.30 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

San Pietro in Ciel d'Oro Basiliek Pavia
San Pietro in Ciel d’Oro Basiliek na de verbouwing eind 19e eeuw.

De San Pietro in Ciel d’Oro Basiliek is in 725 gebouwd en tussen 1117 en 1132 geheel verbouwd. Na deze verbouwing vond een nieuwe inwijding plaats.

Gedurende de middeleeuwen genoot deze kerk een dusdanige faam dat zowel Dante (in zijn Paradiso) als Boccaccio (in de Decamerone) er in hun geschriften naar verwezen.

In de loop der eeuwen raakte de kerk echter in verval en werd op een gegeven moment zelfs als opslagplaats en als kazerne gebruikt.

Tijdens de overheersing van Napoleon in het begin van de 19e eeuw stortte het rechterschip in.

Pas tegen het einde van dezelfde eeuw zorgde een ingrijpende reconstructie ervoor dat de kerk zijn huidige vorm kreeg.

Beschrijving

De bakstenen façade wordt gekenmerkt door een kleine toegangspoort waarboven zich zes vensters bevinden.

Het interieur, dat zich beneden straatniveau bevindt, bestaat uit een enkel schip. De zijkapellen worden door vijf enorme zandstenen zuilen van het centrale deel gescheiden.

De oudste muurschilderingen in de kerk stammen uit de 12e eeuw.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is de marmeren tombe van de kerkvader Sint-Augustinus. Deze in 1362 gemaakte sarcofaag toont bas-reliëfs met gebeurtenissen uit het leven van de heilige, waaronder zijn doop door Sint-Ambrosius. De beeldhouwwerken zijn door verschillende kunstenaars gemaakt.

Het plafond van de apsis is in 1550 beschilderd met een afbeelding van de “Gouden Hemel”, die de kerk haar naam gegeven heeft. De Verlosser wordt geflankeerd door Sint-Pieter, Sint-Augustinus en diens moeder Sint-Monica.

Het beeldhouwwerk bij het altaar verbeeldt Sint-Rita en stamt uit 1940, terwijl dat in de zijbeuk (het “Heilige Hart”) in 1963 gemaakt is. Beide kunstwerken zijn vervaardigd door Giovanni Scapolla.

De Sint-Augustinus Kapel wordt opgeluisterd door een altaarstuk dat de heilige zelf met Sint-Hiëronymus verbeeldt.

In de 24 zuilen tellende crypte is de tombe van de Romeinse filosoof Boëthius (470-525) te zien.

Piazza San Pietro in Ciel d’Oro, 2 – 27100 Pavia


View Larger Map

RSS
Follow by Email