San Pietro Kerk Assisi

De San Pietro Kerk en bijbehorende Abdij staan samen met de andere aan Sint-Franciscus verbonden kerken van Assisi op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na de aardbeving van 1997 was een omvangrijke , vijf jaar durende, restauratie noodzakelijk.

San Pietro Kerk Assisi

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Pietro – 06081 Assisi (Tel.: +39 075 812311). Ze is elke dag geopend van 07.30 tot 19.00 uur. De kerk is gratis toegankelijk. (NB: Vanwege de Covid-crisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

San Pietro Kerk Assisi - Middenschip
Middenschip

De abdij en de kerk van San Pietro zijn tegen het einde van de 10e eeuw gesticht op een plek waar ooit een Romeinse necropolis was. De Benediktijners die de kerk bouwden kozen de plek waarschijnlijk vanwege de strategische ligging.

Het klooster was oorspronkelijk waarschijnlijk een soort dependance van de San Vetturino Abdij, die aan de eerste bisschop van Assisi gewijd was. Nadat deze in verval raakte werden de relikwieën van Vetturino naar de San Pietro Kerk overgebracht.

In de eerste helft van de dertiende eeuw raakt de geschiedenis van de abdij verweven met die van Sint-Franciscus van Assisi.

Rond 1252 deden de Benediktijners het klooster over aan de Cisterciënzers. Zij voltooiden de bouw van de kerk, die in 1254, tegelijk met de kathedraal van San Rufino en de basiliek van San Francesco door Paus Innocent IV ingewijd werd.

In 1316 werd de stadsmuur uitgebreid. De Sint-Pieterskerk kwam hierdoor binnen de muren te liggen.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kerk begon in 1577, toen de kerk aan een broederschap van seculiere priesters overgedragen werd. In de 36 jaar dat de broederschap de abdij runde, slaagde ze erin de meeste manuscripten en gewijde ornamenten te doen verdwijnen.

In 1613 keerden de Benediktijners terug, waarna een nieuwe bloeiperiode begon. Het gehele complex werd gerenoveerd en kreeg min of meer de huidige aanblik.

In 1799 werd het klooster door de troepen van Napoleon verboden. In 1810 bouwde men het om tot ziekenhuis, een functie die het enkele jaren bekleedde.

Toen de nieuwe staat Italië eveneens besloot kloosters te verbieden werd de San Pietro Kerk gespaard, omdat kinderen er les kregen in het boerenleven. In 1892 hield men hiermee op, maar het klooster bleef wel bestaan.

Beschrijving

De San Pietro Kerk was een van de laatste typisch Benedictijnse kerk in Assisi. De reden was dat men vanaf de 13e eeuw enkel nog Franciscaner kerken in de stad mocht bouwen.

Als bouwmateriaal is de typische rose steensoort gebruikt die bij de Monte Subasio gevonden wordt. De façade bestaat uit twee niveaus, die door een kroonlijst gescheiden worden. Boven de portalen zijn roosvensters te zien. Zowel de centrale deur als het centrale roosvenster zijn groter dan de zijdeuren en -vensters.

Bezienswaardigheden

Aan de linkerzijde van de pastorie bevindt zich de 14e eeuwse Cappella del Santissimo Sacramento, met het door Matteo da Gualdo geschilderde drieluik “Madonna met Kind”.

De kapel aan het begin van het linkerschip heeft een 12e eeuwse Madonna del Rosario (“Madonna met Rozenkrans”)

Bij de pastorie bevinden zich ook een aantal grafmonumenten.

Binnen de kerk is ook een klein Museum van San Pietro.

Na de aardbeving van 1997, die voor erg veel schade zorgde, is de kerk pas sinds 2002 weer open.

San Pietro Kerk, Assisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email