San Pietro Martire Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De San Pietro Martire Kerk staat op het eiland Murano in Venetië. De kerk wordt opgeluisterd door schilderijen van onder andere Veronese, Bellini en Tintoretto. Ook beschikt deze kerk over een erg mooie kloostergang.

San Pietro Martire Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Fondamenta dei Vetrai, 30141 of Campiello Michieli, 3 – Venetië (tel. +39 041739704). Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00. Toegangsprijs: De kerk is gratis, maar toegang tot de kloostergang kost 3 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

San Pietro Martire Kerk Venetië

Klokkentoren

De San Pietro Martire Kerk is in de 14e eeuw in een Gotische stijl in opdracht van Doge Marco Michiel gebouwd. In die tijd was ze nog gewijd aan San Giovanni Evangelista. Tegelijk met de kerk werd ook een Domenicaner Klooster gebouwd.

Na in 1474 door een brand verwoest te zijn werd de kerk in een Renaissance stijl opnieuw opgebouwd.

De klokkentoren werd in 1502 voltooid.

Eeen groot deel van de kunstwerken in deze kerk komen oorspronkelijk uit andere kerken. In 1808 had Napoleon veel kerken laten sluiten en de kunstwerken laten verwijderen. In 1813, toen de kerk weer geopend werd, werden veel meesterwerken die vroeger in andere kerken te zien waren in de San Pietro Martire Kerk geplaatst.

Het portaal van de kerk stamt uit de 15e eeuw. De marmeren inscriptie op de hoek met de Fondamenta dei Vetrai verwijst naar de stichting van het klooster.

De Kerk bestaat uit drie schepen.

Veronese - San Pietro Martire Kerk Venetië

Sint-Pieter Bezoekt Sant’Agata in de Gevangenis

De belangrijkste schilderijen zijn “Onze Lieve Vrouw Hemelvaart met Heiligen” en “De Maagd op de Troon, met Doge Agostino Barbarigo en Bisschop Sant’Agostino” van Giovanni Bellini en “Sint-Hiëronymus in de Woestijn” (1566), geschilderd door Paolo Veronese. De laatste schilderde ook de “Sant’Agata in de Gevangenis met Sint-Pieter en een Engel”. Tintoretto was verantwoordelijk voor de “Doop van Christus”.

De binnenplaats beschikt over een mooie portico met een externe trap naar de eerste verdieping van de sacristie. Op de put is tussen de bas-reliëfs de datum 1348 te lezen, wat waarschijnlijk het jaar van de stichting van de kerk was.

Fondamenta dei Vetrai, 30141 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *