San Polo Kerk Venetië

De San Polo Kerk staat in de gelijknamige sestiere in Venetië. De kerk is in de 9e eeuw opgetrokken, maar in de loop der eeuwen verschillende keren verbouwd. Er zijn kunstwerken te zien van de hand van Veronese, Tintoretto en vader en zoon Tiepolo. Het portaal is van de hand van Bartolomeo Bon.

San Polo Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Salizzada San Polo – San Polo 2102 – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augusts, 25 December. Toegangsprijs: 3 Euro (korting 1 , 50 Euro). Chorus Pass is geldig. Openbaar vervoer: Lijn 1, N (halte S. Stae).

Geschiedenis en beschrijving

San Polo Kerk Venetie

San Polo Kerk

De in de 9e eeuw gestichte San Polo Kerk is gewijd aan de heilige Paulus. De twee leeuwen waarop de zuilen van de klokkentoren rusten hoorden waarschijnlijk bij de eerste versie van de kerk.

In de 15e eeuw werden Gotische elementen, waaronder de monofora’s en het door Bartolomeo Bon ontworpen portaal, aan het oorspronkelijke ontwerp toegevoegd.

Een ingrijpende verbouwing onder leiding van Davide Rossi vond in 1804 plaats. Hierbij kreeg de kerk een neo-klassieke facelift.

Deze restauratie is kort geleden grotendeels ongedaan gemaakt. Bij deze laatste interventie werd het oorspronkelijke plafond in de vorm van een scheepsromp blootgelegd. Ook werd het presbiterium met de apsis in ere hersteld.

Kunstwerken

Jacopo Tintoretto schilderde de “Laatste Avondmaaltijd” en de “Maria-Hemelvaart”, respectievelijk aan de binnenzijde van de façade en rechts van het eerste altaar.

De versieringen in het presbiterium zijn van de hand van Jacopo Palma il Giovane.

De Cappella del Sacramento is ontworpen door Lombardo en versierd met in de 18e eeuw door Salviati geschilderde fresco’s.

“Het Huwelijk van de Maagd” is vervaardigd door Paolo Veronese.

Het schilderij “De Maagd Verschijnt aan San Giovanni Nepomuk” bij het tweede altaar in het linkerschip is in 1754 door Giambattista Tiepolo geschilderd.

Het 18e eeuwse “Oratorium van de Kruisiging” is geheel versierd door diens zoon Giandomenico Tiepolo. Hieronder bevinden zich de 14 stages van de kruisweg, waar hij van 1749 tot 1750 aan werkte.

Salizzada San Polo – San Polo 2102 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *