San Procolo Kerk Verona

De eerste versie van de San Procolo Kerk in Verona is rond de 5e eeuw gebouwd, midden in een necropolis. De huidige kerk stamt uit de 12e eeuw, toen ze na een aardbeving geheel opnieuw opgebouwd moest worden. Het hoogtepunt van de kerk is de crypte, waar ook ruïnes van de necropolis te zien zijn.

San Procolo Kerk Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: via San Procolo, 1 – 37123 Verona. Telefoon: +39 045592813. Openingstijden en toegangsprijs: De kerk kan enkel aan de buitenkant bezichtigd worden.

Geschiedenis

De San Procolo Kerk is gewijd aan de vierde bisschop van Verona. Het stoffelijk overschot van deze heilige uit de 4e eeuw ligt in de kerk begraven.

De oorspronkelijke kerk is in de 5e of 6e eeuw gebouwd. Ze stond toen midden in een grote Romeinse en Christelijke necropolis.

In de 12e eeuw werd de kerk opnieuw opgebouwd. Dit was noodzakelijk nadat de aardbeving van 1117 voor grote schade had gezorgd.

In de 16e eeuw vond een complete restauratie plaats.

Bij een latere restauratie in de 20e eeuw kwamen verschillende archeologische ruïnes aan het licht.

Beschrijving

De façade wordt gekenmerkt door 2 biforen en een hangende protiro. De boog van deze protiro is versierd met in de 14e eeuw geschilderde fresco’s. Het grote achthoekige raam stamt uit de 18e eeuw.

De San Procolo Kerk heeft een enkel schip. Het interieur wordt opgeluisterd door kunstwerken van Antonio Badile en Giambettino Cignaroli.

Via een central trap komt men in de crypte van de kerk. Deze is in de eerste helft van de 11e eeuw gebouwd. Halverwege de trap kan men enige ruïnes zien van de vroeg-Christelijke kerk. Ook bevinden zich hier vondsten uit de necropolis. Dit zijn o.a. enkele tombes, een loden sarcofaag uit de Romeinse tijd, friezen en een inscriptie (eveneens uit de Romeinse tijd).

De crypte bestaat uit drie schepen. Deze worden gesteund door zes zuilen en twaalf pilaren langs de zijkanten. De kapitelen stammen uit verschillende tijdperken. De oudste hiervan zijn opnieuw bewerkte Korintische kapitelen uit de 8e eeuw. De rest stamt uit de 10e en 11e eeuw en is versierd met geometrische en planten- en dierenmotieven.

De in de vorige eeuw uitgevoerde restauraties hebben muurschilderingen aan het licht gebracht die tussen de 12e en 14e eeuw geschilderd zijn.

San Procolo Kerk Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email