San Rufino Kathedraal Assisi

De Kathedraal van Assisi is niet gewijd aan de Heilige Franciscus maar aan de tweede heilige van de stad, San Rufino. Volgens de overlevering ligt het stoffelijk overschot van deze heilige begraven onder het hoofdaltaar van de kathedraal. De in de 12e eeuw gebouwde kerk is na de aardbeving van 1997 geheel gerestaureerd.

San Rufino Kathedraal Assisi

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Rufino, 3 / Assisi. Telefoon: +39 075813085. Openingstijden: 08.00 – 13.00 en 15.00 – 19.00. (In de winter’s middags van 14.00 tot 18.00 uur.) Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Rufino Kathedraal Assisi (lunette boven centrale poort)
Lunette boven cenrale ingang

De Duomo van Assisi zou ggebouwd zijn op de plek waar in de Romeinse tijd een aan de Bona Mater gebouwde tempel gestaan zou hebben.

Giovanni da Gubbio is verantwoordelijk voor de oorspronkelijke bouw van de kerk in 1135, hoewel hier nog slechts de vierkante klokkentoren, die bovenop een oude Romeinse cisterna gebouwd is, van getuigt.

Latere verbouwingen en verfraaiingen (o.a. onder Alessio in 1571 en latere reconstructies aan het einde van de 19e eeuw) hebben meer aan de huidige aanblik van de Dom bijgedragen.

Na de aardbeving van 1997 heeft men de Dom helemaal opnieuw moeten restaureren.

Beschrijving

De façade is gemaakt van Travertijns marmer gecombineerd met de klassieke witte en rose steensoort van Subasio en bestaat uit drie delen, met een centrale lunette, drie roosvensters (waarvan de middelste versierd is met de symbolen van de Evangelisten) en de drie toegangspoorten.

Het interieur van de kathedraal, dat uit drie beuken met 10 zijkapellen bestaat, is in 1500 verbouwd door Alessi.

Eénmaal binnen vindt men schitterende wandschilderingen, een museum en het, aan het begin van het rechterschip, doopvont waar o.a. Sint Franciscus en Santa Chiara gedoopt zouden zijn.

Onder de kerk bevindt zich een crypte met het stoffelijk overschot van San Rufino.

Weetjes

Het geboortehuis van Santa Chiara bevindt zich naast de klokkentoren van de San Rufino.

San Rufino Kathedraal, Assisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email