San Sebastiano Kerk Venetië

De San Sebastiano Kerk bevindt zich in de sestiere Dorsoduro in Venetië. Hoewel de façade redelijk sober hoort het interieur tot de best versierde van de stad, dankzij de in verschillende fases vervaardigde schilderijen van de hand van Paolo Veronese. Het stoffelijk overschot van deze schilder bevindt zich ook in de kerk.

San Sebastiano Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Dorsoduro 701 – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag van 10.30 tot 16.00 uur; dinsdag t/m zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augusts, Kerstmis. Toegangsprijs: 3 Euro (korting: 1,50 Euro). Chorus Pass is geldig. Openbaar vervoer: Lijn 2, N (halte Accademia DX); Lijn 1, N (halte Accademia SX); Lijn 1 (halte Ca’ Rezzonico).

Geschiedenis en beschrijving

San Sebastiano Kerk Venetie

Facade

De Chiesa di San Sebastiano is onderdeel van het Hiëronymietenklooster. De kerk werd tussen 1505 en 1548 door Scarpagnino geheel verbouwd. Hierbij werd ook de oriëntatie dusdanig veranderd dat ze op één lijn met de kerk kwam te staan. De kerk was oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd.

Hoewel de façade redelijk sober hoort het interieur tot de fraaiste van de stad. De meesterwerken van Veronese werden in opdracht van de toenmalige abt Bernardo Torlioni geschilderd.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, dat voorafgegaan wordt door een atrium. Het presbiterium wordt door een apsis en een koepel gekenmerkt.

Het thema van de schilderijen-cyclus van Veronese, de zege van het geloof op de ketterij, werd hem door de abt opgedragen.

De eerste fase begon in 1555, met de schilderingen op het plafond van de sacristie, die gebeurtenissen uit het Oude Testament verbeelden. Hierna volgde het cassettenplafond van de kerk zelf. De schilderingen hier zijn gebaseerd op het Boek Ester, waarin het verhaal verteld wordt van de voorkoming van de uitroeiing van de Joden in het Perzische Rijk in de 4e eeuw v.Chr. Veronese was hier tot 1556 mee bezig.

In de tweede periode (1158-1559) beschilderde hij het bovenste deel van de muren van het middenschip met portretten van Kerkvaders, Profeten, Sybillen en Bijbelse personages. Hij beschilderde het broederkoor met gebeurtenissen uit het leven van Sint-Sebastiaan en het orgel en de borstwering met de “Geboorte”, “Bethesda” en de “Introductie van Jezus bij de Tempel”.

Veronese schilderde ook het altaarstuk “Madonna in de Glorie met Sint-Sebastiaan an andere Heiligen”, alsmede de twee doeken aan de zijmuur van het presbiterium. Deze verbeelden “Sint-Markus en Sint-Marcellinus die naar de martelplek gevoerd worden” en het “Martelaarschap van Sint-Sebastiaan”.

Veronese zelf ligt links in het presbiterium begraven.

Andere kunstwerken in de kerk zijn gemaakt door Titiaan (“Sint-Nicolaas”, 1563), Bonifacio de’ Pitati, Paris Bordone, Jacopo Sansovino, Jacopo Palma il Giovane en Alessandro Vittoria.

Dorsoduro 701 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *