San Tommaso Kerk Verona

De San Tommaso Kerk bevindt zich aan het plein met dezelfde naam in Verona. De grootste trekpleisters van deze kerk zijn het orgel waar een klein Mozartje ooit op gespeeld heeft en de tombe van Michele Sanmicheli, de architect die aan erg veel beroemde Veronese paleizen en kerken gewerkt heeft. De kerk heet officiëel Chiesa di San Tommaso Becket.

Weetjes San Tommaso Kerk Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza S. Tommaso, 1, 37129 Verona. Telefoon: +39 045594466. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis

San Tommaso Kerk Verona
San Tommaso Kerk

Op de plek waar de San Tommaso Kerk staat, bevond zich in de Romeinse tijd de belangrijkste necropolis van de toenmalige nederzetting. In de vroeg-Christelijke tijd werd er een kerkje opgetrokken.

In de 11e eeuw werd er naar deze kerk een nieuwe Karmelieten kerk gebouwd. In 1316 werd deze kerk aan San Tommaso Cantuariense (Thomas van Canterbury) gewijd.

In 1481 besloot men de twee kerken samen te voegen en in 1504 werd het ontstane nieuwe heiligdom ingewijd.

Tussen 1796 en 1867 werden alle aan de heilige Thomas gewijde kerken verschillende keren gesloten en opnieuw geopend.

In 1882 werd de kerk zwaar beschadigd tijdens een overstroming van de Adige.

Beschrijving

De kerk heeft zowel Romaanse als neo-Gotische kenmerken. De bakstenen gevel is nooit geheel afgemaakt. Het marmeren Gothische portaal stamt uit 1493. Het wordt versierd met plantenmotieven en standbeelden die heilige ridders verbeelden. Andere opvallende kenmerken van de façade zijn het roosvenster en de Gothische biforen.

Het vloerplan is in de vorm van een Grieks kruis. De in Verona alomtegenwoordige Michele Sanmicheli was verantwoordelijke voor een restauratie tegen het midden van de 14e eeuw. De beroemde architekt ligt zelf, in een neo-klassieke tombe uit 1884, in de kerk begraven.

De kapellen langs de zijmuren stammen uit de Renaissance tijd. De altaren worden echter gekenmerkt door een barokke stijl.

Er staat ook een groot barok orgel in de kerk. Het is ooit bespeeld door niemand minder dan een (toen 13-jarige) Mozart. De kleine vandaal kraste er zelfs zijn initialen in: W.S.M. voor Wolfgang Salisburgensis Mozart.

San Tommaso Kerk, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email