San Trovaso Kerk Venetië

De San Trovaso Kerk in Venetië heeft de unieke eigenschap dat ze twee vrijwel identieke voorgevels heeft. De belangrijkste attractie van de kerk is de Santissimo Sacramento Kapel, waar onder andere een schilderij van de hand van Tintoretto te zien is.

Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Chiesa di San Trovaso: Dorsoduro 1098 – Venetië (tel. +39 ). Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 14.30 tot 17.30 uur. Toegangsprijs: Gratis. Openbaar vervoer: Lijn 2, 6, 8, 10, 16, 5.1, 5.2, B, N (halte Zattere).

Geschiedenis en beschrijving

San Trovaso Kerk Venetie

Eind 19e eeuw

De in de 9e eeuw gestichte San Trovaso Kerk is gewijd aan twee uit Milaan afkomstige martelaars, die Gervasio en Protasio heetten.

Tot minstens de 11e eeuw was ze ook nog gewijd aan San Crisogono, wines stoffelijke overschot ook in de kerk bewaard werd. Nadat de kerk in 1583 ingestort was, werd zijn tombe echter niet meer teruggevonden.

Na een brand in 1105 moest de kerk van de grond af opnieuw opgebouwd worden.

In 1585 werd de kerk geheel gerenoveerd naar Palladiaanse inzichten. Eerst dacht men zelfs dat Palladio zelf de architect was geweest, maar nu neem tmen aan dat het diens leerling Smeraldi was.

Bij een ingrijpende restauratie in 1857 werden verschillende altaars en andere kunstwerken vervangen.

Wat de kerk uniek maakt is de dubbele façade. De voorgevels aan de Rio di Ognissanti en aan de Rio di San Trovaso zijde zijn vrijwel identitiek.

De vrij lage klokkentoren is tijdens de 16e eeuwse verbouwing toegevoegd.

De belangrijkste kunstwerken zijn schilderijen van de hand van Jacopo en Domenico Tintoretto en twee altaarstukken van Palma il Giovane.

Het plein voor de kerk wordt gekenmerkt door een verhoging die nodig was om de van klei gemaakte containers waar regenwater in opgevangen en gefilterd werd te behouden.

Santissimo Sacramento Kapel

De Cappella del Santissimo Sacramento bevindt zich in de linkerarm van het dwarsschip. Van alle kapellen in de kerk is dit degene met de meeste beeldhouwwerken. Het belangrijkste kunstwerk is echter “Het Laatste Avondmaal” van Tintoretto, dat hij tussen 1564 en 1566 geschilderd heeft. In de kapel bevindt zich ook een oude kopie van Tintoretto’s “Wassen van de Voeten”, waarvan het origineeel in de Londense National Gallery te zien is.

Dorsoduro 1098 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *