Sant’Agata Kapel Pisa

De Sant’Agata Kapel staat dichtbij de San Paolo a Ripa d’Arno Kerk in Pisa en is dan ook door de monniken van deze kerk gebouwd. Hoewel achthoekig, is het niet waarschijnlijk dat het gebouw als Baptisterium bedoeld was. Binnen de kapel kan men 12e eeuwse muurschilderingen bezichtigen.

Sant’Agata Kapel Pisa

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via San Paolo, 36 – Pisa. Telefoon: (+39) 050 550100. De kapel kan enkel aan de buitenkant bezichtigd worden. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Sant'Agata Kapel Pisa
Sant’Agata Kapel

De Sant’Agata Kapel is rond het jaar 1063 door de monniken van de nabije San Paolo a Ripa d’Arno Kerk gebouwd. Tot de tweede wereldoorlog waren de twee godshuizen middels enige middeleeuwse gebouwen met elkaar verbonden. De kapel staat nu los van de kerk.

Een van de redenen waarom men denkt dat de kapel niet als Baptisterium van de San Paolo a Ripa d’Arno dienst deed, is omdat hij niet op de symbolische plek voor de ingang van deze kerk staat. (Er is overigens wel een theorie dat het ooit het baptisterium van een andere, niet meer bestaande, kerk was.)

Het ontwerp van de kapel wordt aan Diotisalvi toegeschreven. Dezelfde archtect ontwierp onder andere het onderste deel van het Baptisteriun van de Kathedraal van Pisa en de klokkentoren van de San Nicola Kerk.

Het is een achthoekig bakstenen gebouwen met een puntdak, dat vooral door het gebruik van half-ronde bogen (de ingang, de trifora’s en de kleine boogjes onder de dakrand) gekenmerkt wordt.

Het interieur is kaal, op enige wandschilderingen in de vorm van engelenhoofden na.

Sant’Agata Kapel Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email