Sant’Ambrogio Basiliek Milaan

De Sant’Ambrogio Basiliek bevindt zich in het zuid-oostelijke deel van het centrum van Milaan en wordt beschouwd als de op één na belangrijkste kerk van de stad. De in de 4e eeuw opgetrokken basiliek is gewijd aan de schutsheilige van Milaan.

Sant’Ambrogio Basiliek Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basiliek van Sint-Ambrosius is Piazza Sant’Ambrogio 15 – 20123 Milaan (tel. +39 0286450895). Metro: Sant’Ambrogio (lijn MM2). Bus: 50, 58, 94. Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur (zondag van 15.00 tot 17.00 uur). Toegangsprijs: De basiliek is gratis. De Cappella di San Vittore in Ciel d’Oro kan men tegen betaling (prijs onbekend) bezoeken. Gehandicapten: Volledig toegangelijk.

Speciale Gebeurtenissen

Een jaarlijks evenement is de Fiera degli Oh bej! Oh bej!, een vlooienmarkt die van 7 December tot de op deze datum volgende zondag gehouden wordt.

Geschiedenis

Sant'Ambrogio Basiliek Milaan
San Vittore in Ciel d’Oro Kapel

De oorspronkelijk basiliek werd in het jaar 379 gebouwd op de plek waar de Heiligen Gervasio en Protasio begraven waren. De bisschop van Milaan, Ambrosius, wilde er de stoffelijke overschotten van alle martelaars onde rlate brengen. In 397, toen hij er zelf begraven werd, werd de oorspronkelijke naam, Basilica Martyrum, naar de huidige veranderd.

In de 9e en 10e eeuw liet bisschop Angilberto II het ciborium, de pastorie en de apsis toevoegen.Het mozaïek in de apsis,

Vanaf 1080 werden het schip en het atrium verbouwd. Hierna heeft er in vrijwel elke eeuw een of andere ingrijpende wijziging in de structuur van de basiliek plaatsgevonden.

Beschrijving

De façade van de kerk word gekenmerkt door twee loggia’s bovenop elkaar, die geflankeerd worden door twee klokkentorens. De linkerklokkentoren stamt uit de 12e eeuw, terwijl de campanile aan de rechterzijde drie eeuwen ouder is.

Het interieur van de basiliek wordt gekenmerkt door drie schepen met kruisgewelven die door zuilen van elkaar gescheiden worden. Langs de zijschepen bevinden zich matroneums (soort balkonnen voor vrouwen, aan de binnenkant van kerken).

Hoogtepunten Sant’Ambrogio Basiliek

San Vittorie in Ciel d’Oro Kapel

Via de 7e kapel rechts komt men in de beroemde San Vittore in Ciel d’Oro Kapel. Dit kapelletje is in de 4e eeuw door bisschop Materno gebouwd om er de stoffelijke resten van San Vittore onder te brengen. Volgens de overlevering zou Ambrosius hier ook zijn broer Satiro hebben laten begraven. Na de zaligverkalring van Satiro werd de kapel in de 5e eeuw in de basiliek geïncorporeerd.

De beroemde mozaïeken op de muren en het plafond van de kapel verbeelden de heilige Ambrosius, Gervaso, Protaso en Materno. Het portret van de schutsheilige van de stad wordt gezien als het meest realistische.

Ciborium en Gouden Altaar

Midden in de pastorie staat het ciborium, dat op vier zuilen uit de Romeinse tijd rust. Het baldakijn wordt versierd met kleurrijk pleisterwerk uit de 10e eeuw. Het Altare d’Oro staat onder het ciborium en is gemaakt van goud en zilver en bewerkt met een speciale soort scalpel die cesella genoemd wordt. De insnijdingen verbeelden de “Geschiedenis van Christus en Sant’Ambrogio” en zijn in het jaar 835 vervaardigd door Volvinio. Onder het altaar zijn de relieken van verschillende heiligen te zien.

Apsis

In de apsis bevindt zich een groot mozaïek dat deels in de 4e en deels in de 8e eeuw gemaakt is. Het verbeeldt “De Verlosser tussen de heiligen Gervasio en Protasio en twee aartsengelen”. Er zijn ook twee gebeurtenissen uit het leven van Sint-Ambrosius afgebeeld.

Meer bezienswaardigheden

Men betreedt de basiliek door het atrium, dat tussen 1088 en 1099 gebouwd is.

Het reliëf op het linkerportaal toont Sant’Ambrogio.

Het centrale portaal wordt versierd met minutieus houtsnijwerk afgewisseld door monsterachtige figuren. De versieringen zijn tussen de 8e en de 10e eeuw toegevoegd.

In de tweede travee van het middenschip staat links een zuil met een bronzen slang uit de Byzantijnse periode (10e eeuw).

In de derde travee bevindt zich de Sarcofaag van Stilicone (4e eeuw). Hierboven bevindt zich een met 11e eeuwse fragmenten gemaakte kanseel.

Het houten koor bevindt zich boven de crypte en is tussen 1469 en 1471 besneden met Gothische motieven.

In de crypte bevindt zich een zilveren urn uit 1897 met daarin de lichamen van de Heiligen Ambrosio, Gervasio en Protasio.

Kapel 1 rechts: “Kruisafneming en Heiligen” (Gaudenzio Ferrari, fresco).

Kapel 2 rechts: “Martelaarschap van San Vittore” en “Schipbreuk van San Satiro” (Tiepolo, fresco’s, oorspronkelijk in de Sacello di S. Vittore).

Kapel 6 rechts: Schilderijen en fresco’s van Lanino.

Kapel 1 links: “Christus en Engelen” (Bergognone).

De zogeheen Portico della Canonica is in 1492 gemaakt door Bramante, die hiervoor de oorspronkelijke materialen gebruikte nadat de poort in oorlogstijd beschadigd was. In 1499, na de val van Ludovico il Moro, zou hij het onvoltooid achterlaten.

De koepel wordt versierd met mozaïeken die heiligen verbeelden en uit de 5e eeuw stammen.

Achter de basiliek staat het bijbehorende klooster met twee door Bramante ontworpen kloostergangen uit 1498. Tegenwoordige zetelt de Katholieke Universiteit er.

Sant’Ambrogio Basiliek – P.za Sant’Ambrogio, Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *