Santa Caterina Kerk Sassari

De Santa Caterina Kerk staat aan het einde van de Corso Vittorio Emanuele II in Sassari. Deze Jezuïtenkerk is tegen het einde van de 16e eeuw volgens de regels van de Contrareformatie opgetrokken. De grootste attractie is de schilderijencycles van de hand van de Vlaming Johan Bilevelt.

Santa Caterina Kerk Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Chiesa di Santa Caterina: Piazza Santa Caterina, 07100 Sassari. Telefoon: +39 079 231692. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santa Caterina Kerk is tussen 1580 en 1607 door de Jezuïetenorde gebouwd. De architecten waren Giovanni Maria Bernardoni en Giovanni De Rosis. Bernardoni werkte drie jaar lang aan de kerk, totdat hij weggeroepen werd om de Kathedraal van Krakow te ontwerpen. De Santa Caterina Kerk werd, hoewel in die tijd nog als Jezus en Maria Kerk, door lokale bouwers voltooid.

Het is de eerste kerk in Sardinië die volgens de principes van de Contrareformatie gebouwd is, wat geen verrassing is aangezien de Jezuïeten tot de grootste aanhangers van de beweging hoorden.

De ingang wordt omlijst door een dubbele rij zuilen. De buitenste twee, die tot de kroonlijst reiken, gaan over in pilaren naarmate ze hoger worden. Hierboven bevindt zich een half-ronde timpaan.

Het interieur heeft, zoals alle Jezuïtenkerken, een enkel schip met een kruisgewelf en een aantal zijkapellen. De koepel bevindt zich boven het kruispunt van de aula en het dwarsschip en rust op een achthoekige tamboer. De pendentieven zijn versierd met bloemen- en geometrische motieven.

Kunstwerken

Het interieur van de Santa Caterina Kerk stamt uit de tijd dat ze opgetrokken is.

De grootste trekpleister is een door de Vlaamse schilder Johan Bilevelt tussen 1622 en 1652 vervaardigde cyclus. De schilderijen hebben achtereenvolgens als thema “Kroning van de Maagd”, “Kastijding van Christus”, de “Heiligen Petrus en Paulus” en het “Visioen van Sint-Ignatius bij La Storta”.

Bij het hoofdaltaar is een 17e eeuws kruisbeeld te zien. Het doopvont bij de uitgang rust op een zuiltje uit de vroege middeleeuwen.

Piazza Santa Caterina, 07100 Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email