Santa Giusta Kerk L’Aquila

De Santa Giusta Kerk in L’Aquila staat op het gelijknamige plein, dichtbij de Porta Bazzano. Hoogtepunten van deze oudste kerk van de stad zijn het mooie portaal en het roosvenster.

Santa Giusta Kerk L’Aquila

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Santa Giusta – L’Aquila. Openingstijden: Vanwege door de aardbeving van 2009 aangebrachte schade kan de kerk niet betreden worden. In 2015 is men met de restauratie begonnen.

Geschiedenis en beschrijving

Sant Giusta Kerk L'Aquila
Santa Giusta Kerk (eind 19e eeuw)

Het Piazza Santa Giusta is het centrale plein van de wijk. Het wordt gedomineerd door de Santa Giusta Kerk, die oorspronkelijk aan San Giorgio gewijd was. De kerk is halverwege de 13e eeuw gebouwd, wat haar tot de oudste van de stad maakt.

De Santa Giusta Kerk heeft een façade die typisch is voor de kerken van L’Aquila. Hij is rechthoekig van vorm, met een centraal portaal en een prachtig Gotisch roosvenster. Horizontale kroonlijsten en vertikale pilaren geven extra versiering aan deze in 1349 opgetrokken voorgevel.

Oorspronkelijk had de kerk drie schepen, maar de twee zijschepen zijn later tot een reeks kapellen omgebouwd.

In het linkerdeel van het dwarsschip is een aantal fresco’s uit de 15e eeuw te zien. De schilderingen op de pilaren van de centrale boog zijn nog iets ouder.

Het vergulde hoofdaltaar stamt uit het einde van de 16e eeuw. Andere hoogtepunten zijn het orgel en het Gotische houten koor, dat uit de 15e eeuw stamt.

Bezienswaardigheden kerkplein

Ook het kerkplein zelf is de moeite waard. De sarcofaagvormige fontein die tegen de kerk aangebouwd is stamt uit de 14e eeuw.

De overige gebouwen rondom het plein zijn in de 18e eeuw opgetrokken. Het opvallendste van deze paleizen is het Palazzo Centi (1766), dat een heel blok in beslag neemt. Het gebouw hiernaast is het Palazzo Alfieri-De Torres-Dragonetti.

Piazza Santa Giusta, L’Aquila

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email