Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

De Basilica di Santa Maria degli Angeli in Porziuncola in Assisi is in de Renaissance periode gebouwd en huisvestigt o.a. de Porziuncola, een oude, oorspronkelijk Benediktijnse, kapel, waar de Heilige Franciscus in 1209 de orde der Franciscaners stichtte, na een ontmoeting in Rome met de toenmalige paus Innocenzo III. Sint Franciscus zou hier uiteindelijk ook zijn laatste adem uitblazen.

Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

Adres, openingstijden en entréeprijs

Adres: Piazza della Porziuncola – Santa Maria degli Angeli, Assisi, Italië. Telefoon: +39 (0)75812273. Openingstijden: De kerk is geopend vanaf 06.15 tot 20.00 uur, maar kan slechts door toeristen bezocht worden vanaf 07.30 tot 18.00 uur. In Augustus is ze ook geopend van 21.00 tot 23.00 uur. De rozentuin is geopend vanaf 7.30 tot 12.30 vanaf 14.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Porziuncola

De Porziuncola is de plek waar San Francesco een groot gedeelte van zijn leven doorbracht en uiteindelijk ook gestorven is. De Kapel was oorspronkelijk van de Benediktijner Monniken van Subasio. De naam kent zijn oorsprong in de streek zelf, die Portiuncula genoemd werd.

Nadat de Porziuncola in verval geraakt was, werd ze dankzij de Heilige Franciscus zelf, net als de San Damiano en de San Pietro alla Spina, gerestaureerd (1207-8).

Het was ook in de Porziuncola dat Chiara di Favarone di Offreduccio op 28 Maart 2011 van Sint Franciscus haar habijt ontving en de Orde der Clarissen begon.

In 1216 had San Francesco hier een visioen waarin Jezus hem de aflaat van de Perdono d’Assisi toewees. De toenmalige Paus Onorio III bevestigde dit en nu kan men hier op elke dag van het jaar terecht voor deze aflaat.

Tegenwoordig maakt de Porziuncola deel uit van de Basilica di Santa Maria degi Angeli en bevindt zich recht onder de koepel van deze kerk.

Weetjes

  • De dag waarop Sint Franciscus stierf is 3 oktober 1226. Elk jaar wordt deze dag gevierd.
  • Santa Maria degli Angeli is één van de grootste kerken ter wereld, met haar lengte van 126 meter, breedte van 65 meter en een hoogte van 75 meter.
  • In een glazen vitrine bij de Transito wordt de riem van Sint Franciscus tentoongesteld.

Ligging

De basiliek maakt een extra mooie indruk doordat ze een eindje buiten de stadsmuren ligt en dus niet door andere gebouwen omringd wordt

Kunstwerken

  • Domenico Bruschi schilderde de binnenkant van de Transito. Het werk is getiteld “De Dood en Begrafenis van Sint Franciscus”. De buitenkant wordt opgeluisterd door een fresco van de hand van Giovanni di Pietro.
  • Achterin de Porziuncola bevindt zich een (beschadigde) muurschildering van de “Kruisiging”.
  • Het terracotta standbeeld van Sint Franciscus is in 1490 gemaakt door Andrea della Robbia.

Rozentuin

Buiten de basiliek, waar zich vroeger het woud bevond waar Sint Franciscus en zijn volgelingen leefden, is er een rozentuin. Volgens de traditie zou de Heilige hier naakt tussen de doornen gerold hebben, om zo weerstand te kunnen bieden aan de verleiding. Hier bevindt ich ook de Cappella delle Rose.

Porziuncola Museum

Dit museum bevindt zich in een gebouw dat ouder is dan de basiliek zelf. De verzameling bestaat uit vooral 13de en 14de eeuwse schilderkunst en relieken.

Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email