Santa Maria Assunta Kathedraal Atri

De Santa Maria Assunta Kathedraal van Atri bevindt zich bij de oostelijke toegangpsoort tot de stad. De kerk is op een al eerder bestaande constructie opgetrokken. Hoogtepunten zijn de portalen en de door Andrea de Litio geschilderde fresco-cyclus.

Santa Maria Assunta Kathedraal Atri

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Elio Adriano, 19, 64032 Atri (tel. +39 085 871 0218). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Atri
Kathedraal

De Kathedraal van Atri is gebouwd op een al eerder bestaande kerk uit de 11e eeuw. Ze is in 1223 een Santa Maria Assunta gewijd en drie jaar later vrijwel geheel verbouwd.

De crypte van de kerk was vroeger een antieke Romeinse wateropslagplaats.

Na de aardbeving van 1563 moest de façade gerestaureerd worden. Het Gotisch anndoende stenen portaal is in 1305 door Mastro Rainaldo gemaakt. Boven het portaal bevindt zich een mooi roosvenster.

De drie portalen aan de rechterzijkant zijn tussen 1288 en 1305 door Raimondo del Poggio en Mastro Rainaldo ontworpen.

De klokkentoren bevindt zich halverwege de linkerzijkant. Met de bouw werd in de 13e eeuw een aanvang gemaakt en Antonio da Lodi voltooide het bovenste deel tegen het einde van de 15e eeuw.

De kerk bestaat uit drie schepen en heeft noch een apsis noch een dwarsschip. Het middenschip is het smalst van de drie. De muren en het gewelf van de koorkapel zijn versierd met een fresco-cyclus van de hand van Andrea De Litio.

Corso Elio Adriano, 19, 64032 Atri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email