Santa Maria Assunta Kathedraal Cremona

De Santa Maria Assunta Kathedraal van Cremona bevindt zich aan het centrale plein van de stad, Piazza del Comune. Hoogtepunten zijn de façade met de opvallende protiro, de loggia an en grote roosvenster, de crypte en de muurschildering in de centrale apsis.

Santa Maria Assunta Kathedraal Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Comune, 5 – Cremona (tel. +39 0372 406391). Openingstijden: Van 10.30 tot 12.00 en van 15.30 tot 17.30 (zon- en feestdagen van 12.00 tot 12.30 en van 15.30 tot 17.00 uur). Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Cremona
Protiro

De Duomo van Cremona is oorsproneklijk in een Romaanse stijl gebouwd. In de loop der eeuwen zijn er echter dankzij de vele restauraties zowel Gotische, als Renaissance ans barokke elementen aan toegevoegd.

De kerk is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd. Dit gebeurde op de hoogste top van de heuvel, waar zich ooit de Romeinse nederzetting bevond. Voorheen stonden hier al twee kerken, die respectievelijk gewijd waren aan Sint-Stefanus en Santa Maria.

De eerste versie van de kathedraal was heel anders dan hij er nu uitziet. Hij had een basilikaal vloerplan, maar geen dwarsschip. De voorgevel eindigde in een puntdak en er moesten twee torens aan weerszijden tegenaan gebouwd zijn.

Later werden de twee armen van het dwarsschip toegevoegd, zoadat het vloerplan kruisvormig werd. Ook de façade aan het Piazza del Comune werd flink veranderd. Deze werd met marmeren platen bedekt, het enorme roosvenster met de bifora’s ernaast werd toegevoegd en de twee verdiepingen tellende loggia werd gebouwd.

Kunstwerken

De drie standbeelden in de bogen boven de protiro verbeelden de Madonna met Kind, Sint-Himerius en Sint-Homobonus. De laatste was een lokale handelaar, die veel aan liefdadigheid deed en uiteindelijk de schutsheilige van Cremona zou worden.

Het interieur is in door een aantal massieve zuilen in drie schepen verdeeld. De Romaanse gewelven die de kerk oorspronkelijk sierden zijn vervangen door kruisgewelven. De schepen eindigen in half-ronde absiden. De centrale apsis wordt opgeluisterd door een fresco die de “Verlosser” verbeeldt.

De Kapel van het Allerheiligste Sacrament bevindt zich in de rechterapsis, terwijl de Madonna del Popolo Kapel de linkerapsis siert.

De crypte onder de kerk bestaat eveneens uit drie schepen. In deze in 1606 gerestaureerde ruimte wordt de “Sarcofaag van de Persische Martelaars” uit 1506 bewaard.

Piazza del Comune, 5 – Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email