Santa Maria Assunta Kathedraal Vasanello

De Santa Maria Assunta Kerk is de oorspronkelijk in de 10e eeuw gebouwde kathedraal van Vasanello in de provincie Viterbo. Hoogtepunten zijn de 12e eeuwse schilderingen in de apsis en de crypte.

Santa Maria Assunta Kathedraal Vasanello

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza della Repubblica, 291 – 01030 Vasanello. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Assunta Kathedraal Vasanello
Santa Maria Assunta Kathedraal

De  Santa Maria Assunta Kathedraal is waarschijnlijk op de ruïnes van een heidense tempel gebouwd. De kerk zelf stamt uit de 10e eeuw, maar de portiek is een toevoeging uit de 15e eeuw.

In de portiek zijn een aantal archeologische vondsten te zien.

De kerk staat tegen de stadsmuur aan en is verdeeld in drie schepen. Aan het einde is een pastorie, met enkele absiden. De klokkentoren was oorspronkelijk een bastion in deze stadsmuur en is later verhoogd.

In de kleinere absiden bevinden zich twee muurschilderingen uit de 12e eeuw, die Byzantijnse invloeden tonen. De eerste verbeeldt de “Verlosser met de Heiligen Petrus en Paulus”, met een boek met de tekst Ego sum lux mundi erop. Wat nog te zien is van de andere fresco is een centrale figuur, met de woorden Beatus qui me servit.

De Romaanse kapitelen zijn versierd met geometrische figuren, acanthusbladeren en fantastische dieren.

Andere bezienswaardigheden zijn het door een anonieme kunstenaar met de “Maria Boodschap” beschilderde paneel en een doopvont uit de 16e eeuw. Het paneel bevindt zich op een tabernakel uit de 16e eeuw. Het doopvont staat in een ronde cel naast de klokkentoren.

In de crypte worden in 1628 ontdekte relikwieën van de schutsheilige Lanno bewaard, in een in de 18e eeuw door de Florentijnse beeldhouwer Giocchino Mortula gemaakte glazen urn. Tijdens restauratie-werkzaamheden in 1925 is hier ook een groot altaar gevonden dat met o.a. de kop van een ram, guirlandes en vogels versierd is.

Santa Maria Assunta Kathedraal Vasanello

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email