Santa Maria in Castello Kerk Tarquinia

Tarquinia - Santa Maria in Castello Kerk

De Santa Maria in Castello Kerk is de grootste en meest indrukwekkende kerk in het centrum van Tarquinia. Ze staat aan de westkant van het historische centrum, waar zich het Castrum Cargnetum, het oudste deel van de stad bevond.

Santa Maria in Castello Kerk Tarquinia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Maria in Castello is Via di Porta Castello, 35, 01016 Tarquinia. Openingstijden: Vrijdag zaterdag, zondag van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Castello Kerk Tarquinia
Santa Maria in Castello vanaf de Belvedere della Ripa

Tot 1435 was de Santa Maria in Castello Kerk een kathedraal. Vervolgens raakte ze een tijdlang in vergetelheid alvorens op overschillende tijdstippen in de geschiedenis restauratie werkzaamheden te ondergaan.

De oorspronkelijke versie van de kerk is tussen 1121 en 1208 gebouwd, op de al eerder bestaande  middeleeuwse Santa Maria ad Rupes Kapel.

De architectuur van de kerk toont zowel invloeden uit Noord-Europa als van de Lombarden en de Arabische bouwstijlen.

De belangrijkste elementen zijn de Cosmateske versieringen (van de hand van Nicola en Pietro di Ranuccio), de veelhoekige doopvont, het ciborium en de ambo (een kleine stenen preekstoel) van de hand van Giovanni di Guittone.

De façade wordt gekenmerkt door drie portalen met half-ronde bogen. Hoog op de centrale muur is een typisch Lombardijs roosvenster te zien. (Op de tegenoverliggende muur bevindt zich een oculus.)

Het belfort is een tevoeging uit de 18e eeuw.

Santa Maria in Castello Kerk, Tarquinia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email