Santa Maria dei Servi Kerk Orvieto

De Santa Maria ai Servi Kerk staat in het oostelijke deel van het historische centrum van Orvieto. Aangezien er vroeger een aan San Martino gewijde kerk in de buurt stond, wordt ze ook wel de Parocchia di San Martino genoemd. De voormalige San Martino Kerk moest afgebroken worden toen de Rocca Albernoz gebouwd werd.

Santa Maria dei Servi Kerk Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Belisario, 2 – 05018 Orvieto.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria dei Servi Kerk Orvieto
Santa Maria dei Servi Kerk

Zowel de Santa Maria dei Servi Kerk zelf, als het bijbehorende klooster, zijn in de 13e eeuw gebouwd. De zijmuren zijn aan de buitenkant bedekt met een laag tufsteen, maar de façade en het interieur vertonen een neo-klassieke stijl. Dit laatste is het resultaat van een verbouwing die in 1857 door de architect Virginio Vespignani uitgevoerd werd.

Het interieur wordt gekenmerkt door een enkel schip, met aan weerszijden drie kapellen. Het schip is bedekt met een houten gewelf. Boven het hoofdportaal is een antiek orgel te zien.

Het houten kruisbeeld in de eerste kapel rechts stamt uit de 14e eeuw. De fresco’s in deze kapel (of wat er nog van over is) zijn geschilderd door Pietro di Nicola Baroni. Twee schilderingen hebben “De Aartsengel Michiel” als thema. De andere twee tonen een “Kruisiging” en een “Christus met een Wereldbol waarop de woorden Asya, Africa en Europa” afgebeeld zijn.

De kleine San Sebastiano Kapel bevindt zich rechts van het hoofdaltaar. De “Maestà” die hier te zien is stamt uit de 15e eeuw.

De sagristie begon zijn bestaan als een tribune. Het opvallendste kunstwerk is de fries, met portretten van Heiligen en Zaligverklaarden uit de Orde der Servieten van Maria.

Coppo di Marcovaldo was verantwoordelijk voor het schilderij “Maestà” (ca. 1360), dat de Madonna met Kind verbeeldt. Hij had al een eerder schilderij met hetzelfde thema gemaakt voor de Servietenkerk in Siena.

Het doopvont stamt uit de 15e eeuw.

Een voormalig Franiscaner klooster staat tegen de kerk aangebouwd. Hier kan men een kloostergang en een door Ippolito Scalza ontworpen put bezichtigen.

In 1297 werd Louis IX in de kerk door Bonifatius VIII tot koning van Frankrijk gekroond.

Via Belisario, 2 – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *