Santa Maria del Rosario Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De Santa Maria del Rosario Kerk in Venetië wordt ook wel de Chiesa dei Gesuati genoemd. Dankzij de pittoreske ligging is het een van de bekendste kerken van de stad. De grootste trekpleister wordt gevormd door het door Tiepolo beschilderde plafond.

Santa Maria del Rosario Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Fondamenta delle Zattere ai Gesuati – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augustus, 25 December. Toegangsprijs: 3 Euro (korting: 1,50 Euro). Openbaar vervoer: Lijn 1, 2, N (halte Accademia).

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria del Rosario Kerk Venetië

Santa Maria del Rosario Kerk

Nadat de Orde der Gesuati in 1668 verboden werd werd de Gesuati Kerk aan de Domenicaner Orde toevertrouwd. Deze orde liet de kerk, hoewel deze wel de oude naam behield, volledig renoveren.

De architect die de leiding had over deze renovatie, die van 1724 tot 1736 duurde, was Giorgio Massari. Hij gebruikte de door Palladio ontworpen Redentore Kerk aan de overkant van het kanaal als inspiratie voor zijn project. Het oude, veel kleinere kerkje bleef overigens gewoon overeind staan naast de onieuwe constructie.

De kerk wordt als een van de beste voorbeelden van een 18e eeuws kloostercomplex beschouwd. Massari, die zowel voor de façade als voor het interieur verantwoordelijk was, had hierbij wel de hulp van Giambattista Tiepolo en Gianmaria Morlaiter.

De drie plafondschilderingen zijn door Tiepolo vervaardigd. Ze verbeelden achtereenvolgens “De Verschijning van de Maagd aan San Domenico”, ” Het Instituut van de Rosario” en de “Glorie vna San Domenico”.

Andere kunstwerken in de kerk zijn gemaakt door onder andere Giambattista Piazzetta, Sebastiano Ricci en de al genoemde Gianmaria Morlaiter.

Jacopo Tintoretto schilderde de “Kruisiging”, die al in de eerste kerk te zien was en bij de overgang naar de huidige plek door Piazzetta gerestaureerd werd.

Galerij Santa Maria del Rosario Kerk Venetië

Fondamenta delle Zattere ai Gesuati – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *