Santa Maria di Betlemme Kerk Sassari

De Santa Maria di Betlemme Kerk is een van de mooiste kerken van Sassari. Het is naar deze kerk dat de kandelaars tijdens het traditionele Faradda di li Candareri festival gedragen worden. De kloostergang, met een mooie put, en de 15e eeuwse Madonna della Rosa zijn de grootste trekpleisters.

Santa Maria di Betlemme Kerk Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Chiesa di Santa Maria di Betlem – Piazza Santa Maria – 07100 Sassari.

Geschiedenis en beschrijving

De Santa Maria di Betlem Kerk is in de 2e helft van de 13e eeuw door de Franciscaner Kloosterorde gebouwd. Waarschijnlijk gebeurde dit op de plek waar al eerder de in 1106 opgetrokken Benedictijner Santa Maria di Campulongu abdij stond.

Vrijwel alle kapellen in de kerk waren toendertijd eigendom van de verschillende gildes die de stad kende. Dit waren de Kleermakers, Metselaars, Tuinders, Boeren, Steenhouwers en Timmermannen.

Van de oorspronkelijke kerk is enkel het onderste deel van de façade nog te zien. Deze combineert de Romaanse bouwstijl, met Gotische en Arabische motieven. Tot halverwege de 19e eeuw vonden verschillende restauraties en uitbreidingen plaats. De koepel en de klokkentoren zijn de laatste toevoegingen.

Het interieur, dat uit een enkel schip bestaat, wordt opgeluisterd door een aantal interessante kunstwerken. Vooral de preekstoel en de barokke altaars die in de zijkapellen te zien zijn vallen op. Deze altaars zijn in de 18e eeuw van meerkleurig hout en inlegwerk gemaakt, waarschijnlijk door lokale kunstenaars.

Kunstwerken

De Madonna della Rosa is een houten standbeeldje uit het begin van de 15e eeuw.

Giovanni Antonia Contena was verantwoordelijk voor twee andere houten sculpturen, te weten de preeekstoel en het “Retabel van Sant’Antonio”.

De uit Modena afkomstige schilder Giacomo Cavedoni was verantwoordelijk voor een aantal schilderijen.

Middenin de kleine kloostergang staat een antieke bron die Fonte del Brigliadore genoemd wordt en versierd is met wapenschilden en gebeeldhouwde bronzen koppen van allerlei monsters.

Vrijwel alle houten kandelaars die bij de processie op de nacht voor Ferragosto (een Italiaans festival dat op 15 Augustus gehouden wordt) door de stad gedragen worden, worden in de kerk bewaard.

Santa Maria di Betlemme Kerk, Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email