Santa Maria Extra Moenia Kerk Prossedi

De Santa Maria Extra Monia Kerk staat aan de Via Principessa Augusta in Prossedi. Ze wordt ook wel Chiesa della Strammetta genoemd, naar een plantensoort die bij de kerk groeit.

Santa Maria Extra Moenia Kerk Prossedi

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Extra Moenia Kerk Prossedi
Facade

De Santa Maria Extra-Moenia Kerk is boven het straatniveau gebouwd. Om de kerk te kunnen betreden moet men dan ook eerste een mooie dubbele trap beklimmen.

De kerk is in het begin van de 19e eeuw gebouwd. De opdrachtgever was Pietro Gabrielli, die er een familiekapel van wilde maken.

De zadeldakgevel wordt verder gekenmerkt door een oculus en een uitstekende archivolt.

Het kleurrijke mozaïek boven het portaal verbeeldt de “Madonna met Kind”. Het is tussen 1902 en 1905 door Adolfo De Carolis naar een ontwerp van de schilder Napoleone Parisani vervaardigd.

Het interieur van de kerk verkeert in een tamelijk vervallen staat. Hoogtepunten zijn de kleurrijke fresco’s en het met mozaïeken versierde marmeren altaar. Zowel de schilderingen als het altaar zijn eveneens het werk van Napoleone Parisani, die niet naliet overal symbolen van de vrijmetselaars te gebruiken.

Parisani (1854-1932), die zelf van adellijke komaf was, maakte deel uit van een Romeinse groep schilders die zichzelf de “25 van het Romeinse Landschap” noemde. Deze groep zou in de jaren 30 door het fascistische regime ontbonden worden.

Een triptiek, eveneens van de hand van Parisani, die op het altaar stond, wordt nu in het kasteel van Prossedi bewaaard.

De tombes van Augusta Bonaparte en Placido Gabrielli staan nog steeds in de kerk.

Santa Maria extra-Monia – Via Principessa Augusta, Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email