Santa Maria Formosa Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De Santa Maria Formosa Kerk is één van de acht kerken in Venetië die in de 7e eeuw door Sint-Magnus van Oderzo gesticht zijn. De kerk bevindt zich in het sestiere Castello. De façade is ontworpen in opdracht van de familie Cappello om een zeekapitein uit het geslacht te herdenken.

Santa Maria Formosa Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Campo Santa Maria Formosa – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 3 Euro (korting; 1,50 Euro). Chorus Pass geldig. Openbaar vervoer: Lijn 2, 10 (halte S. Marco Giardinetti); 1, N (halte S. Zaccaria Danieli “E”); Lijn 5.1, N, 14 (halte S. Zaccaria Danieli “F”); Lijn 5.2, 4.2 (halte S. Zaccaria Jolanda “C”); Lijn 4.1, N (halte S. Zaccaria Jolanda “D”); Lijn 2, N (halte S. Zaccaria M.V.E. “B”); Lijn 14 (halte S. Zaccaria Pietà “A”)..

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Formosa Kerk Venetie

Zoals Bernardo Bellotto de kerk in de 18e eeuw schilderde.

De Santa Maria Formosa Kerk zou in 639 door Sint-Magnus van Oderzo gesticht zijn. Dit gebeurde op de plek waar deze bisschop een erg mooie (formosa) versxchijning van de Madonna gezien had.

De huidige kerk is het resultaat van een verbouwing onder leiding van Mauro Codussi. Tussen 1492 en 1504 paste hij de oorspronkelijke Byzantijnse kerk met een vloerplan in de vorm van een Grieks kruis aan de Renaissance architectuur aan. Het nieuwe loerplan wordt gekenmerkt door een middenschip met twee zijschepen. Hij liet wel de in de 11e eeuw toegevoegde koepel intakt.

De façade aan de kanaalzijde is in 1542 ontworpen om de zeekapitein Vincenzo Cappello te eren. Het standbeeld boven het hoofdportaal verbeeldt deze Venetiaanse held.

De tweede façade, die op het campo uitkijkt, stamt uit 1604 en heeft een barokke stijl.

Kunstwerken

In de Kapel van het Bombardiersgilde (Scuola dei Bombardieri) is een rond 1523 door Jacopo Palma il Vecchio geschilderde “Santa Barbara Poliptiek” te zien. Het is dankzij dit meesterwerk dat de kunstenaar voor het eerst bekendheid kreeg in de stad.

Het werk dat hier tegenover hangt is de “Laatste Avondmaaltijd” van de hand van Leandro Bassano. Dit werk is tegen het einde van de 16e eeuw geschilderd.

Hoogtepunt in de Kapel van de Ontvangenis is de “Maagd Maria van het Erbarmen”-Triptiek, geschilderd door de uit Murano afkomstige Bartolomeo Vivarini.

Giandomenico Tiepolo schilderde de “Maria met Kind en Sint-Dominicus” in het oratorium van de kerk.

Campo Santa Maria Formosa – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *