Santa Maria Maggiore Basiliek Bergamo

Hoewel niet de Kathedraal van de stad, is de Santa Maria Maggiore Basiliek de belangrijkste kerk van Bergamo. Hij staat op het Piazza Duomo, vrijwel naast de Sant’Alessandro Kathedraal. Hoogtepunt is een wandkleed van de Vlaming Lodewijk van Schoor.

Santa Maria Maggiore Basiliek Bergamo

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duomo – Bergamo. Openingstijden: Van 1 november tot 31 maart van 09.00 tot 12.30 en van 14.30 tot 17.00 uur (zondag van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur); van 1 april tot 30 oktober van 09.00 tot 12.30 en van 24.30 tot 18.00 uur (zondag van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur). Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Maggiore Basiliek Bergamo (apsis)
Apsis

De Chiesa di Santa Maria Maggiore dankt zijn bestaan aan een door de bevolking gedane gelofte tijdens de pestepidemie van 1133.

De in 1137 gebouwde kerk heeft als opvallendste kenmerk dat de façade geen toegangspoort heeft. Dit wordt echter goedgemaakt door de aanwezigheid van vier zij-ingangen.

Een van de deuren aan de linkerzijde is met een prothyrus met rode leeuwenstandbeelden versierd. De tweede deur aan deze kant is bij de apsis. Op de muur tussen deze twee poorten zijn de oude lengtematen van de stad zichtbaar. De zogeheten Capitium Comunis Pergami was 2,63 meter lang en de Brachium 53,1 centimeter. De reden dat deze maten op d ekerkmuur te zien zijn is dat het Piazza Duomo toendertijd het handelscentrum van de stad was.

Het portaal van de witte leeuwen met de door Giovanni da Campione ontworpen prothyrus is aan de andere kant. De Porta della Fontana is genoemd naar de Antescolis Fontein.

Kunstwerken

Santa Maria Maggiore Basiliek Bergamo - Lodewijk van Schoor.
“Kruisiging”, Lodewijk van Schoor.

De “Kruisiging” is van de hand van de uit Brussel afkomstige 17e eeuwse schilder en wandkledenmaker Lodewijk van Schoor.

Luca Giordano schilderde de “Doorgang door de Rode Zee”.

Het grafmonument van Gaetano Domizetti en dat van diens leermeester Simone Mayr staan achter in de kerk.

Lorenzo Lotto ontwierp het inlegwerk van het koor, dat tussen 1524 en 1532 door Giovan Francesco Capoferri uitgevoerd werd.

Santa Maria Maggiore Basiliek – Piazza Duomo, Bergamo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email