Santa Maria in Organo Kerk Verona

Verona - Santa Maria in Organo Kerk (19e eeuw)

De Chiesa di Santa Maria in Organo is tussen de 6e en 7e eeuw gebouwd en bevindt zich op het gelijknamige plein in Verona. Hoogtepunten zijn de crypte en een houten beeldje dat La Muletta genoemd wordt en zich in deze crypte bevindt. Het onderste deel van de façade is het werk van de architect Sanmichele.

Santa Maria in Organo Kerk Verona

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Maria in Organo is Piazzetta Santa Maria in Organo, 1 – 37129 Verona (tel. +39 045591440). Bus: 70, 73, 96, 97. Openingstijden: Hele dag open. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Santa Maria in Organo Kerk

Santa Maria in Organo Kerk Verona
Zoals de kerk er in de 19e eeuw uitzag.

De Santa Maria in Organo Kerk is rond de eeuwwisseling van de 6e en 7e eeuw gebouwd. Na verwoest en gerestaureerd te zijn in de aardbeving van 1117 vond in 1481 een nieuwe restauratie plaats door de Benediktijner monniken die de kerk in 1444 van Paus Eugenio IV toegewezen hadden gekregen.

In die tijd was het één van de rijkste abdijen van de stad en de façade keek uit over een zij-kanaal van de Adige. Dit kanaal werd na een overstroming tegen het einde van de 19e eeuw gedicht en maakte plaats voor de huidige Via Interrato dell’Acqua Morta.

De façade bestaat uit twee van elkaar gescheiden gedeelten, waarvan de door Sanmicheli ontworpen onderste helft uit wit marmer bestaat. Dit is het meest recente gedeelte en wordt gekenmerkt door drie grote bogen  die door half-zuilen en pilasters van elkaar gescheiden worden. Het bovenste gedeelte is Romaans-Gothisch en heeft afwisselende strepen baksteen en tufsteen.

Het interieur is een Latijs kruis met drie beuken, met een presbiterium en een transept.

Bezienswaardigheden Santa Maria in Organo Kerk

  • Onder de pastorie bevindt zich de oudere, pre-Romaanse kerk met drie beuken en een kruisgewelf. De zuilen en kapitelen stammen uit de 8e eeuw. Op verzoek kan men hier een 14e eeuws door Giovanni di Rigino vervaardigd doek bewonderen.
  • Het portaal van de kerk stamt uit 1592.
  • De campanile stamt uit de Renaissance periode en staat rechts van de kerk. Hij is waarschijnlijk gemaakt foor Broeder Giovanni da Verona.
  • De houten mozaïeken in het koor en op de kasten in de sagristie zijn eveneens gemaakt door Broeder Giovanni da Verona, die rond de eeuwwisseling van de 15e eeuw zijn ambacht uitoefende.
  • De Broeder maakte ook de bijna vier meter hoge Paaskandelaar.
  • La Muletta is een houten sculptuur uit de 8e eeuw, die Christus die op de rug van een muildier Jeruzalem binnenrijdt verbeeldt. Het beeld werd op Palmzondag door de straten van de stad gedragen. Het bevindt zich in de crypte.

Santa Maria in Organo Kerk, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email