Santa Maria della Salute Basiliek Venetië

Santa Maria della Salute Kerk in Venetië

De Santa Maria della Salute Basiliek is één van de bekendste kerken in Venetië, wat niet in het minst te wijten is aan de schitterende ligging aan de oever van het Canal Grande. De grootste trekpleister wordt echter gevormd door de sacristie, waar twaalf werken van Titiaan te zien zijn.

Santa Maria della Salute Basiliek Venetië

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Basilica di Santa Maria della Salute is Fondamenta Salute – 30121 Venetië (tel. +39 0412743928). Vaporetto: Salute. Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.30 uur; zondag van 09.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 17.30 uur. Openingstijden sacristie: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 17.00 uur; zondag enkel van 15.00 tot 17.00 uur. Toegang tot de sacristie kost 4 Euro (2 Euros voor studenten en 65+’ers). De rest van de basiliek is gratis. Kinderen jonger dan 10 mogen ook bij de sacristie gratis naar binnen. Openbaar vervoer: Lijn 1 (halte Salute).

Geschiedenis Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute Kerk Venetie
Santa Maria della Salute Kerk

De Santa Maria della Salute (“Santa Maria van de Gezondheid”) is in de 17e eeuw gebouwd, nadat een verschrikkelijke pestepidemie die een derde deel van de inwoners van de stad gedood had overwonnen was. De inwoners van Venetië zelf noemen de kerk eenvoudigweg La Salute.

In 1630 beloofde de Senaat een kerk ter ere van Maria te bouwen als ze ervoor zorgen dat de epidemie zou eindigen, wat ook gebeurde. De gekozen plek was het uiterste punt van de Dogana en de uitverkoren architect was Baldassarre Longhena. Deze zou sterven voordat hij de voltooing van zijn meesterwerk kon aanschouwen.

De kerk heeft een octagonale vorm. Ze rust op honderdduizend houten palen en is gemaakt van een lijmsteensoort uit Istria en een met marmerstof beklede baksteen die marmorino genoemd wordt.

Elk jaar op 21 November wordt een tijdelijke brug over het kanaal gebouwd om de processie ter ere van het “Festival van de Presentatie van de Maagd” (ook wel het Festa della Salute) te kunnen houden. Deze optocht gaat van de San Marco naar de Santa Maria della Salute.

Verschillende architecten wilden de kerk ontwerpen, maar uiteindelijk werd Baldassare Longhena gekozen. Longhena, die pas 26 jaar oud was toen hij de opdracht kreeg, stierf helaas voordat hij de voltooiing van zijn meesterwerk in 1687 kon zien.

Bovenop de kerk staat een standbeeld dat Maria verbeeldt, in het uniform van een Venetiaanse admiraal.

Bezienswaardigheden

Santa Maria della Salute Kerk Venetie
“Kain en Abel”, Titiaan (ca. 1570)

Het barokke hoofdaltaar is eveneens ontworpen door Longhena. De beeldengroep bij dit altaar toont “De Koningin van de Hel die de Pest Uitdrijft” (1670) en is gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer Josse de Corte. De Pest wordt afgebeeld als een tandeloze oude vrouw, die door een engel weggejaagd wordt.

De “Madonna met Kind” bij het hoofdaltaar is Byzantijns van oorsprong en stamt uit de 12e of 13e eeuw. Het is in 1670 door Francesco Morosino naar Venetië gebracht.

In de sacristie zijn maar liefst 12 werken van Titiaan te zien, waaronder een “David en Goliath”, een zelfportret in de vorm van “Sint Mattheüs” en zijn oudste bekende werk, “Sint Markus op de Troon” (1510).

Het “Bruiloftsfeest bij Cana” is van de hand van Tintoretto. In dit in 1561 geschilderde werk is de meester zelf ook te zien, terwijl hij aan Paolo Veronese uitlegt hoe dat schilderen toch in zijn werk gaat.

Fondamenta Salute – 30121 Venetië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email