Santa Reparata Kerk Atri

De Santa Reparata Kerk van Atri staat meteen naast, en is verbonden met, de Santa Maria Assunta Kathedraal. De grootste trekpleister van deze kerk is het baldakijn dat zich direct onder de koepel bevindt. De huidige aanblik van de 14e eeuwse kerk is het resultaat van een verbouwing in de 18e eeuw.

Santa Reparata Kerk Atri

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Elio Adriano, 1 – Atri. Openingstijden: Onbekend. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santa Reparata Kerk is rond het jaar 1350 gebouwd. In die tijd was de verering voor de 3e eeuwse heilige Sint-Reparata uit Caesarea in Palestina zo groot, dat ze zelfs tot schutsheilige van Atri uitgeroepen werd. De plek, naast de Duomo, werd gekozen om aan te tonen dat het om een belangrijke kerk ging.

De middeleeuwse kerk werd later verwoest en de versie die nu te zien is is in de 18e eeuw door Giovan Battista Gianni ontworpen.

De overheersende bouwstijl van de façade is barok. Het bakstenen portaal wordt geflankeerd door twee ronde zuilen waarop een half-ronde timpaan rust. In de lunette is een 14e eeuws standbeeld te zien dat de heilige zelf, met twee leeuwen van het huis van Anjou, afbeeldt.

Het interieur is in de vorm van een Grieks kruis. Middenin de kerk, onder de koepel, bevindt zich een baldakijn boven het notenhouten altaar. Dit is tussen 1677 en 1690 door Carlo Riccione gemaakt. Als inspiratie gebruikte hij het beroemde baldakijn van Bernini in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

De koepel zelf is achthoekig van vorm. In elk van de zijkanten bevindt zich een klein raampje.

Het grote houten orgel is in de 18e eeuw gemaakt.

Corso Elio Adriano, 1 – Atri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email