Sant’Agata Kathedraal Catania

De Sant’Agata Kathedraal staat op het Piazza del Duomo in Catania. Deze kerk is tussen 1086 en 1094 in opdracht van graaf Ruggero gebouwd. Na de aardbeving van 1693 werd ze door Vaccarini in een barokke stijl weer opgebouwd. De Cappella della Madonna is één van de overgebleven elementen van de oorspronkelijke kathedraal. Hoogtepunten zijn het houten koor met gebeurtenissen uit het leven van Sant’Agata en de tombe van de componist Vincenzo Bellini.

Openingstijden

Gedurende de week is de Cattedrale di Sant’Agata van 07.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur geopend. Op zon- en feestdagen is dit van 07.30 tot 12.00 en van 16.30 tot 19.00 uur. Voor meer informatie, bel (+39) 095 320044.

Toegangsprijs

Gratis.

Sant’Agata Kathedraal Catania

Geschiedenis

Sant'Agata Kathedraal Catania
De absissen van de Kathedraal stammen nog uit de Normandische periode.

De Sant’Agata Kathedraal is de belangrijkste kerk van Catania. Opdrachtgever tot de bouw van de eerste versie van deze kerk was graaf Ruggero. Na de bouw, die in 1086 begon en in 1094 voltooid werd, vonden in de loop der eeuwen verschillende renoveringen plaats. Meestal was dit noodzakelijk nadat de stad weer eens door een aardbeving getroffen was.

De Duomo di Sant’Agata is op de ruïnes van de uit de Romeinse tijd stammende Terme Achilliane gebouwd.

Ruggero liet de kerk volgens de principes van de zogeheten “ecclesia munita” bouwen. Dit betekende dat de kathedraal zowel als kerk als als fort dienst kon doen. De gekozen plek was dichtbij de kust, zodat men zich er tegen aanvallen vanaf de zee kon verdedigen. Gelijktijdig gaf men hiermee aan dat zowel de religieuze als de politieke macht in handen van de bisschop lag.

Na de aardbeving van 1169 stonden eigenlijk enkel de absissen nog overeind. Enkele jaren later richtte een brand veel schade aan, maar de grootste verwoesting werd veroorzaakt door de aardbeving van 1693.

De architect Girolamo Palazzotto was verantwoordelijk voor de huidige architectuur van de kerk. Hij maakte hierbij gebruik van de fundering van de oorspronkelijke kerk.

De façade is echter van de hand van Gian Battista Vaccarini, die zelf behalve architect ook abt was. Om de continuiteit te bewaren gebruikte hij architectonische elementen van andere tijdens de aardbeving ingestorte en deels verwoest gebouwen in de stad.

Slechts het dwarsschip, twee torens en drie halfronde absissen zijn nog overgebleven van de oorspronkelijke kerk.

Hoogtepunten

De Dood van Jezus - Giovanni Tuccari - Sant'Agata Kathedraal Catania
De Doop van Jezus (Giovanni Tuccari)

Het hoofdportaal bestaat uit 32 vierkante panelen met reliëfs die gebeurtenissen uit het leven en martelaarschap van Sant’Agata verbeelden.

Sant’Agata is de schutsheilige van de stad en de relikwieën van deze heilige bevinden zich uiteraard in de kerk. In de aan de heilige gewijde kapel staat ook een borstbeeld. De versieringen van het houten koor tonen eveneens scènes uit haar leven. Elk jaar op 4 Februari worden de relikwieën uit een kamertje in de kapel te voorschijn gehaald.

Het grafmonument van de componist Vincenzo Bellini staat tegen de tweede zuil aan de rechterkant. Ook liggen er enige koningen en bisschoppen in de kerk begraven.

De Cappella della Madonna is een van de weinige overgebleven delen van de originele constructie.

Terme Achilliane

Van de Terme Achilliane kan men in de kerk niet erg veel meer zien. Een uitzondering is een vierkante ruimte met in het midden een in de vloer uitgegraven kleine kuip. Hieromheen  staan vier stevige pilaren die een met bloemenmotieven versierd kruisgewelf ondersteunen. Om deze ruimte te kunnen bezichtigen moet U door de sacristie lopen.

Adres en openbaar vervoer

De Cattedrale di Sant’Agata staat op het Piazza del Duomo. Het officiele adres is echter Via Vittorio Emanuele II, 163 – 95131 Catania. De dichtstbijzijnde bushaltes bij het Piazza del Duomo zijn halte 78 Via Garibaldi 1 (lijnen 503, 504M, 830, 902 en 932), halte 47 (lijnen 556, 830, 902 en 932), halte 1846 Via San Martino (lijnen 635, 642, 830, 902 en 932) en halte 8 Via Dusmet 13 (Peschieria) (lijnen 431N, 503 en 538).

Sant’Agata Kathedraal – Via Vittorio Emanuele II 163, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email