Sant’Agata Kerk Prossedi

De Sant’Agata Kerk in Prossedi bevindt zich op het hoogste punt van de stad en kijkt dus over de hele gemeente uit. Het gebouw staat naast het Palazzo Baronale en wordt gekenmerkt door een neo-classicistische architectuurstijl.

Sant’Agata Kerk Prossedi

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza XI Febbraio – Prossedi. Openingstijden: Niet bekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sant'Agata Kerk Prossedi
Sant’Agata Kerk

De Sant’Agata Kerk is waarschijnlijk in 1788 gebouwd. Bij de constructie werd gebruik gemaakt van een al eerder, in 1655, gebouwde kerk. Deze was te klein geworden en dus was men genoodzaakt een grotere versie te bouwen.

De bouw moest wegens geldgebrek ettelijke keren onderbroken worden. Ondanks een bijdrage van Paus Pius VI lag de constructie 25 jaar lang stil.

Uiteindelijk besloot men een nieuw, goedkoper project te maken. Het oorspronkelijk geplande enorme gewelf moest eraan geloven en in 1829 werd de constructie voltooid.

Het vloerplan is dat van een Grieks kruis, met apsissen en kapellen in de hoeken van de schepen.

Een inscriptie in de kerk getuigt dat het godshuis in 1807 aan de maagd en martelares Agata gewijd is.

Op het onderste deel van de koepel is een andere, eveneen s Latijnse inscriptie te zien. De betekenis hiervan is: “De zalige Agata bad met open armen terwijl ze de gevangenis betrad”. Sant’Agata van Sicilië was een heilige in de 3e eeuw. Omdat ze haar geloof niet wilde verraden werd ze eerst in een bordeel gezet en vervolgens gemarteld. Haar borsten werden afgesneden en ze werd over een bed van glasscherven gerold. Hierna werd Catanië door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen getroffen.

Sant’Agata Kerk Prossedi – Piazza XI Febbraio, Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email